Οι New York Times στην αύρα της Πελοποννήσου

Ένα τριήμερο για το ρόλο και τη μακρόχρονη σύνδεση των βιβλίων με τη Δημοκρατία στο Costa Navarino
COSTA NAVARINO

«Δημοκρατία σημαίνει να προσπαθείς να κερδίσεις μια σειρά από επιχειρήματα απέναντι στην εξουσία, τόσο μέσα στο κοινοβούλιο όσο και στη λογοτεχνία, ξεκινώντας από τις ρίζες της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα».

Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Mark Thomson. Ηλιοβασίλεμα με υπέροχα χρώματα σε ένα γαλήνιο καταπράσινο τοπίο σε μία από τις ομορφότερες γωνίες της Πελοποννήσου.

MARK THOMSON

Ο 61χρονος Μαρκ, Βρετανός, ένας ανοιχτός άνθρωπος, απλός, με χιούμορ, λάτρης των κλασσικών όπως λέει. Ικανός δημοσιογράφος, διετέλεσε Γεν. Διευθυντής του BBC (2004 – 2012) και τώρα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ισχυρός των NEW YORK TIMES.

Το περιοδικό Forbes τον είχε χαρακτηρίσει τον πιο ισχυρό άνθρωπο του κόσμου (2015).

Υπερβολικό; Ίσως. Αλλά θα ξέρει το Forbes.

Τον συναντήσαμε στην Costa Navarino όπου ολοκληρώθηκε το «Democracy & Books Weekend», το οποίο διοργανώθηκε για 4η χρονιά σε συνεργασία με το «New York Times Athens Democracy Forum». Επιφανείς ομιλητές, συγγραφείς και εκδότες συζήτησαν για το ρόλο και τη διαχρονική συμβολή των βιβλίων στη δημοκρατία και για το πώς μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική αλλαγή.

Ο Mark Thomson μαζί με την κ. Λένα Παγώνη Βότση
Ο Mark Thomson μαζί με την κ. Λένα Παγώνη Βότση
Archive

Το φιλί του ιδρυτή του CNN

-Όταν τον ρώτησα ποια προτεραιότητα δίνουν στην εφημερίδα του Για να προσληφθεί, ας πούμε ένας δημοσιογράφος;

Μου έδειξε το iphone του, λέγοντας πως αυτό σήμερα είναι το μέσον. Θεωρεί ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι το μέλλον και βεβαίως και για την έκδοση των εφημερίδων.

Ο ιδρυτής του CNN

-Όταν είχε έρθει ο ιδρυτής του CNN ο Τεντ Τέρνερ, παρέα τότε με την Τζέιν Φόντα, του είπα πως του είχα κάνει την ίδια ερώτηση.

Και τι απάντησε; Με ρώτησε ο Μαρκ

-Δώσε μου ένα φιλί και είσαι μέσα !!

Γέλασε ο Πρόεδρος των Ν.Υ.Τ., ενθουσιασμένος από την απάντηση του ιδρυτή του CNN.

Όταν μιλάει όμως για τις δημοσιογραφικές προτεραιότητες του τονίζει το ήθος την υψηλή ποιότητα γραφής και τον επαγγελματισμό. Αντίδοτο στο Twitter και το Facebook που έχουν επισκιάσει την σοβαρότητα της γλωσσικής έκφρασης.

Οι ομιλητές

Mε αφορμή την επιλογή της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των βιβλίων στη σημερινή εποχή: o λογοτέχνης και φιλόσοφος Pascal Bruckner συνομίλησε με τον συγγραφέα και αρθρογράφο των New York Times Roger Cohen. H Pamela Paul, αρχισυντάκτρια του New York Times Book Review συζήτησε με τον συγγραφέα και ιδρυτή του Ινστιτούτου Nexus Rob Riemen, ενώ ο Serge Schmemann, συγγραφέας και μέλος του Editorial Board στη The New York Times Company, συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ της Alexandra Pringle, Group Editor in Chief του εκδοτικού οίκου Bloomsbury, Stanley Johnson, συγγραφέα, περιβαλλοντολόγου και πρώην Ευρωβουλευτή και της Pamela Paul.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Στέφανος Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ.

Pascal Bruckner

«Οι δημοκρατίες ανθίζουν σε περιόδους κρίσης και πεθαίνουν σε καιρό ειρήνης. Είναι πιο δυνατές απ’ ότι νομίζουμε και αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση καθώς δεν έχουμε ανταποκριθεί στην ανάγκη των πολιτών για προστασία» είπε ο Pascal Bruckner στη συζήτηση για το πρόσφατο βιβλίο του: «Un racisme imaginaire: La querelle de l’islamophobie et culpabilite» (Ενας κατά φαντασίαν ρατσισμός: η διαμάχη της ισλαμοφοβίας και της ενοχής).

«Η διάλυση της δημοκρατίας οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ η έννοιά της βασίζεται στην καλλιέργεια αξιών, έχουμε εστιάσει μόνο στις εμπορικές και επιστημονικές αξίες. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την έννοια ότι η ανθρωπότητα είναι ενωμένη», τόνισε ο Rob Riemen μιλώντας για το νέο του βιβλίο «To Fight Against This Age: On Fascism and Humanism».

«Η δημοκρατία είναι ένα πολύ αδύναμο όπλο όταν δεν μπορεί να προστατευτεί από τους σημερινούς κινδύνους, όπως η παραπληροφόρηση (fake news). Καταλυτικό ρόλο στη γνωριμία μου με τον κόσμο της πολιτικής, είχαν τα γραπτά του Τσώρτσιλ», είπε ο Stanley Johnson για τη σημερινή κατάσταση της δημοκρατίας και για τα βιβλία που τον έχουν επηρεάσει.

H Alexandra Pringle μίλησε από τη σκοπιά του εκδότη: «Σε καιρούς κρίσης, οι άνθρωποι στρέφονται στην πολιτική, παρόλο που τα βιβλία που ασχολούνται με την πολιτική έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και η μυθοπλασία είναι τελικά πιο ανθεκτική στο χρόνο. Στις εκδόσεις Bloomsbury εστιάζουμε στη ματιά του εκδότη. Πρέπει να εμπιστευόμαστε το γούστο μας, γιατί τελικά μόνο αυτό έχουμε».

Η Pamela Paul αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής βιβλίων για το Book Review των New York Times: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιβλία με πολιτικό θέμα. Πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιβλία δίνουν μια βαθύτερη προοπτική, ένα ευρύτερο περιεχόμενο και ένα πιο ιστορικό πλαίσιο. Βάσει του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα βιβλία πολιτικής φύσης, η δουλειά μας είναι να αποφασίζουμε ποια βιβλία είναι περισσότερο αξιόλογα και για ποια βιβλία περιμένουν οι αναγνώστες των Times να διαβάσουν την άποψή μας».

Ο Pascal Bruckner μαζί με την κ. Λένα Παγώνη Βότση
Ο Pascal Bruckner μαζί με την κ. Λένα Παγώνη Βότση
Archive

Την κεντρική συζήτηση του Democracy & Books Weekend πλαισίωσαν παράλληλες δράσεις: ο Pascal Bruckner διάβασε αποσπάσματα από το πρόσφατο έργο του: «Un racisme imaginaire: La querelle de l’islamophobie et culpabilite» (Ενας κατά φαντασίαν ρατσισμός: η διαμάχη της ισλαμοφοβίας και της ενοχής) και συζήτησε με το κοινό, ενώ η Alexandra Pringle μίλησε από τη σκοπιά του εκδότη για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να πετύχει και ποια είναι η πορεία του από το χειρόγραφο έως το βιβλιοπωλείο.

Ενδιαφέρον ειχε η έκθεση στους χώρους του ξενοδοχείου «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες» η οποία παρουσιάζει εικονογραφήσεις βιβλίων από τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Δημοφιλή