ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2018 12:05 EET

Οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας, Σερβίας και Βοσνίας στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν με Βούτσιτς

Αναλυτικά η πολιτική ατζέντα της συνάντησης

Marko Djurica / Reuters

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον εκπρόσωπο της βοσνιακής μουσουλμανικής εθνότητας στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς. Όπως ανακοινώθηκε, στην άτυπη τριμερή συνάντηση θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Σερβίας με την Βοσνία, που διανύουν περίοδο κρίσης.

Επίσης στο επίκεντρο θα βρεθούν οι οικονομικές σχέσεις των τριών χωρών, με την Τουρκία να είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής που θα συνδέσουν την Σερβία και την Βοσνία, όπως ο αυτοκινητόδρομος Βελιγράδι- Σαράγεβο. Στο ανακοινωθέν της σερβικής προεδρίας αναφέρεται επίσης ότι είναι έκδηλο το ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για επενδύσεις στη Σερβία, κυρίως στο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε, την Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη, την άφιξη στη Σερβία της εταιρίας ΤΑΙ GROUP, η οποία θα ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής ρουχισμού στο Κράλιεβο και θα απασχολήσει 2.500 εργαζόμενους.

Η πολιτική ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ερντογάν- Βούτσιτς - Ιζετμπέγκοβιτς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στη Σερβία. Γενική είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο προστάτη της βοσνιακής μουσουλμανικής κοινότητας και παρεμβαίνει κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην Σερβία ή στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της βοσνιακής κοινότητας στο προεδρείο της Βοσνίας Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς για την ανάγκη αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και οι αιχμές κατά της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου- Σαράγεβου. Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται και πάλι σαν καταλύτης για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και, όπως εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, θα επαναφέρει στην τάξη τον Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς.

«Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Ιζετμπέγκοβιτς να επιδείξει μετριοπάθεια και να στραφεί στη συνεργασία με το Βελιγράδι, διότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και αυτό θα μπορέσει να το κάνει έχοντας ως εταίρο τη Σερβία», επισημαίνει σε δήλωση του στην εφημερίδα NOVOSTI ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν βρίσκεται πλέον υπό την επιρροή της Δύσης και η φιλοδοξία της είναι να επιστρέψει στα Βαλκάνια ως δύναμη συναίνεσης και όχι πλέον με την έννοια του νέο-οθωμανισμού».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)