Σε στάση αναμονής οι αγορές για τις παροχές που θα εξαγγείλει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Οι παροχές και οι «καχύποπτες» αγορές
Reuters Staff / Reuters

Οι αγορές παρακολουθούν και κρατούν στάση αναμονής και η κυβέρνηση περιμένει τις αντιδράσεις των αγορών μετά τις πρωθυπουργικές «εξαγγελίες» από το βήμα της ΔΕΘ. Είναι δεδομένο ότι οι πιέσεις των τελευταίων ημερών στα ελληνικά ομόλογα, στέλνουν μήνυμα ότι οι επενδυτές ανησυχούν.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις κάνουν να μοιάζει απαγορευτική μια νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές για δανεισμό. Το ράλι τον τελευταίων ημερών με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει «καρφωθεί» στην περιοχή του 4,5%, και τη διαφορά με το γερμανικό Bund (spread) να ξεπερνά τις τέσσερις μονάδες δείχνει ότι η Ελληνική οικονομία έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα μέχρι να πείσει τους επενδυτές ότι έχει ξεπεραστεί κάθε κίνδυνος νέου εκτροχιασμού.

Δεδομένο είναι ότι διεθνώς οι αγορές δεν περνούν και τις καλύτερες ημέρες τους. Οι επενδυτές έχουν να λύσουν αρκετούς γρίφους προκειμένου να καταλήξουν για την πορεία που θα έχουν οι αγορές το επόμενο διάστημα. Ο κίνδυνος της Ιταλίας, η αναταραχή της Αργεντινής, η κρίση στην Τουρκία, αλλά κυρίως το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δημιουργεί έντονες ανησυχίες σχετικά με την επόμενη ημέρα.

Ως εκ τούτου η ελληνική οικονομία με πολύ φρέσκια την έξοδο από το «προστατευμένο περιβάλλον» των μνημονίων, είναι αναμενόμενο να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις σε μια φάση όπου οι επενδυτές ανησυχούν.

Σε αυτό το διεθνές δύσκολο κλίμα βέβαια έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες Θεσμών και επενδυτών ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα και να εκτροχιάσει της υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις. Με λίγα λόγια οι αγορές και οι εταίροι ανησυχούν μήπως η Ελλάδα πάψει να περπατά στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουν χαράξει από κοινού κυβέρνηση και Θεσμοί.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά την έξοδο από τις αγορές, το «μπαράζ» θετικών μηνυμάτων που έστειλαν οι εταίροι για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας, τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και τις αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, οι αγορές δεν έστειλαν σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με αναλυτές η στάση αυτή οφείλεται στο ότι οι επενδυτές περιμένουν να έχουν σαφή δείγματα γραφής από την κυβέρνηση για την εποχή μετά την ολοκλήρωση των Μνημονίων. Για το λόγο αυτό και οι αγορές θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτές κινούνται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα παρακολουθήσουν και τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ, προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα και για τις δικές του προθέσεις.

Το ζητούμενο από τους επενδυτές είναι να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα να μπει σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά σε όποιες εξαγγελίες και αν προχωρήσει η κυβέρνηση, ωστόσο το μήνυμα που στέλνουν οι αναλυτές είναι ότι «αυτές θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτει η συμφωνία για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου».

Δημοφιλή