ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/10/2021 10:20 EEST | Updated 14/10/2021 10:42 EEST

Οι πιθανότητες μόλυνσης με κορονοϊό αυξάνονται μετά από τρεις μήνες πλήρους εμβολιασμού

Η τρίτη δόση βάζει φρένο στις λοιμώξεις που καταγράφονται σε εμβολιασμένους, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.

APHOTOGRAFIA via Getty Images

Οι επιστήμονες προτρέπουν τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν την τρίτη «αναμνηστική» δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αφού μια μεγάλη έρευνα στην Αγγλία διαπίστωσε ότι καταγράφονται σε άτομα λοιμώξεις Covid τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν πάνω από 100.000 μπατονέτες από τυχαίο δείγμα του πληθυσμού και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά μόλυνσης από Covid ήταν τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερα στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους από εκείνους που είχαν κάνει δύο εμβόλια.

Ομως, ενώ ο πλήρης εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης, (από 1,76% στους μη εμβολιασμένους σε 0,35% τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη δεύτερη δόση) τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν ξανά (στο 0,55%) τρεις έως έξι μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι η προστασία ενάντια στη μόλυνση, με ή χωρίς συμπτώματα, αρχίζει να εξασθενεί αρκετούς μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αν και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο κατά της νοσηλείας και του θανάτου είναι πολύ πιο ισχυρή.

«Η πιθανή αύξηση των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους με την πάροδο του χρόνου ενισχύει την ανάγκη για μια ενισχυτική δόση», δήλωσε ο Πολ Ελιοτ, επικεφαλής της μελέτης React και καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής δημόσιας υγείας. 

Ο ιός που επί το πλείστον ευθύνεται για τις λοιμώξεις στους εμβολιασμένους είναι η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την έρευνα. Σε ένα δείγμα εντοπίστηκε μια παραλλαγή που ονομάζεται E484K, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον ιό να αποφύγει την ανοσία από παλαιότερη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο πλήρης εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης, με ή χωρίς συμπτώματα, κατά περίπου 60%. Το εμβόλιο της Pfizer φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό από αυτό της AstraZeneca, αλλά τα εμβόλια δόθηκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας, επομένως δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα κατά της Covid μειώνονται κάποιους μήνες μετά τον εμβολιασμό, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δύο δόσεις είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι σοβαρών ασθενειών.

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι δύο εμβόλια εμβολίου Pfizer προστατεύουν κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο για τουλάχιστον έξι μήνες, παρόλο που η προστασία κατά της μόλυνσης μειώθηκε στο μισό κατά την ίδια περίοδο.

Μεγαλύτερη αύξηση αντισωμάτων με ενισχυτική δόση Moderna ή Pfizer

Η διενέργεια της τρίτης ενισχυτικής δόσης με διαφορετικό εμβόλιο Covid-19 από ό,τι οι προηγούμενες είναι ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με άλλη  μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, φαίνεται να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από άποψη αύξησης των αντισωμάτων τους, αν η έξτρα (δεύτερη) δόση γίνει με Pfizer/BioNTech ή Moderna, από ό,τι ξανά με J&J, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης.

Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με τον έως τώρα δισταγμό της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εγκρίνει το αίτημα της Johnson & Johnson για ενισχυτική δόση με το εμβόλιό της, μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες σχετικά με το πώς και πότε να γίνουν οι ενισχυτικές δόσεις σε όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο. Μέχρι στιγμής η FDA έχει εγκρίνει από τον περασμένο μήνα την χορήγηση αναμνηστικής δόσης μόνο για το εμβόλιο της Pfizer.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με μία δόση J&J, ο κατάλληλος χρόνος διενέργειας μιας ενισχυτικής δόσης με οποιοδήποτε εμβόλιο (είτε ξανά με το ίδιο ή άλλης εταιρείας) παραμένει αβέβαιος ακόμη.

(με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ)