ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2018 10:15 EEST

Οι πολίτες πιστεύουν πως ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, σύμφωνα με νέα μελέτη

Nastco via Getty Images

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι ανησυχίες για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και την πολιτική βία αυξάνονται, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και δημοσίευσε το Reuters.

Oι έξι στους δέκα που ρωτήθηκαν για την έρευνα που πραγματοποίησε το Global Challenges Foundation, τόνισαν πως οι κίνδυνοι στη σύγχρονη ζωή είναι πολύ περισσότεροι με τα χημικά και πυρηνικά όπλα να θεωρούνται το μεγαλύτερο ρίσκο σε σύγκριση με την κλιματική αλλαγή ή την αύξηση του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται στο φως την ώρα που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες εν μέσω των διεθνών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων κρατών για τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Mats Andersson, επικεφαλής του Global Challenges Foundation δήλωσε: «Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια με τις διεθνείς συνεργασίες και τα συστήματα που έχουν δομηθεί και γι’αυτό πρέπει να αλλάξουμε». Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή την ώρα που απειλούν τον πλανήτη είναι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, οι συρράξεις στη Συρία, την Υεμένη και την Ουκρανία αλλά και οι συγκρούσεις για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα.

Άλλη έρευνα που είχε δημοσιεύσει το Global Challenges Foundation μετά τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν, αναδείκνυε το γεγονός πως οι πολίτες ένιωσαν κάποιου είδους ασφάλεια μετά το ραντεβού αυτό. Ταυτόχρονα, λιγότερο από το 1/3 των 5.000 ανθρώπων που ερωτήθηκαν για την έρευνα δήλωσε πως νιώθει λιγότερες ανησυχίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Patricia Lewis, επικεφαλής διεθνούς ασφάλειας στο think tank Chatham House διευκρινίζει πως «ο πόλεμος είναι πιο πιθανός όταν επικρατούν συνθήκες αστάθειας στον πλανήτη, κάτι το οποίο συμβαίνει και αυτή την περίοδο».

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις του κόσμου συνεχώς διαταράσσουν τους καθιερωμένους κανόνες. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ενώ οι ΗΠΑ ξεκινούν εμπορικούς πολέμους, καταργώντας συμφωνίες που ισχύουν χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα βασίζεται στις απαντήσεις περισσότερων από 10.000 ατόμων από δέκα χώρες.