ΗΠΑ: Οι προκλήσεις, το νέο κυβερνητικό σχήμα και η επόμενη μέρα της ιστορικής εκλογικής μάχης

Εσωτερικά ζητήματα και εξωτερική πολιτική.
8 Νοεμβρίου 2020 - Μπροστά από το Καπιτώλιο
8 Νοεμβρίου 2020 - Μπροστά από το Καπιτώλιο
Yegor Aleyev via Getty Images

Ομολογουμένως οι αμερικανικές εκλογές δοκίμασαν πολύ, τόσο το εκλογικό σύστημα, όσο και τους πολίτες. Αυτό φαίνεται κυρίως από το αποτέλεσμα το οποίο πλέον μετά από τέσσερις μέρες, κάνει τον Τζο Μπάιντεν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, με πολλά από όσα είδαμε στις εκλογές να γίνονται για πρώτη φορά.

Για πρώτη φορά, οι αμερικανικές δημοσκοπήσεις έπεσαν τόσο έξω, καθώς προεξοφλούσαν την νίκη Μπάιντεν με μεγάλα ποσοστά, τα οποία όμως δεν επαληθεύτηκαν.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αποχής, είδαμε 140 και πλέον εκατομμύρια πολίτες να ψηφίζουν για τους υποψηφίους προέδρους της χώρας. Και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είδαμε Αμερικανό πρόεδρο να εκλέγεται με 74 εκατομμύρια ψήφους.

Για πρώτη φορά εξελέγη στην Αντιπροεδρία των ΗΠΑ, μαύρη γυναίκα υποψήφια σηματοδοτώντας την αλλαγή στην Αμερική, καθώς από ότι φαίνεται η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί και άλλες αλλαγές.

Για πρώτη φορά είδαμε απερχόμενο πρόεδρο να μην έχει παραδεχτεί την ήττα του και κατά την διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων να δηλώνει ότι νίκησε και ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για όσα γράφουν οι επιστολικές ψήφοι των Αμερικανών.

Ο Τραμπ, ο αντισυστημικός υποψήφιος που κατάφερε να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις το 2016 και να νικήσει την Χίλαρι Κλίντον στραβοπάτησε με τον Μπάιντεν λόγω της πολιτικής που άσκησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και έφερε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική δεν λάμβανε αποφάσεις παρά μόνο σε περίπτωση απειλής προς τις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη πλευρά ως πρώην Αντιπρόεδρος απευθύνθηκε στην κακοδιαχείριση της πανδημίας. Σε ότι αφορά δε το προχωρημένο της ηλικίας του ο ίδιος δήλωσε πως είναι μεταβατικός πρόεδρος. Τέλος επέλεξε για Αντιπρόεδρο (και πολύ πιθανά για προτεινόμενη επόμενη πρόεδρο) την Καμάλα Χάρις κερδίζοντας πολλούς πόντους. Το κυριότερο όμως μότο του ήταν ότι ήθελε να ενώσει την Αμερική κάνοντας επίκληση σε ένα πολύ βαθύ συναίσθημα κάθε Αμερικανού πολίτη την αγάπη για την πατρίδα του.

Τελικά οι Αμερικανοί μίλησαν και ανέδειξαν τον Μπάιντεν νέο πρόεδρο. Στην ομιλία νίκης του έκανε λόγο πως πρώτος του στόχος είναι να παλέψει για την πανδημία, σχηματίζοντας μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα τον βοηθήσουν στο κυβερνητικό του έργο από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, ενώ η δεύτερη δέσμευση του είναι επανένταξη της Αμερικής στην συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, πράγμα που η Ευρώπη άκουσε με μεγάλη ευχαρίστηση μετά τα τέσσερα χρόνια Τραμπ.

Το ρόστερ

Σαν έτοιμος από καιρό, ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος είχε συγκροτήσει την ομάδα μετάβασης εδώ και μήνες, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει τις κινήσεις τους και έχουν έτοιμη τη λίστα με τα πιθανά ονόματα του υπουργικού συμβουλίου.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιλέξει τους υπουργούς με βάση τη αρχική δέσμευση του ότι σκοπός είναι να ενώσει την Αμερική και πιθανότατα θα δοκιμάσει ένα συνδυασμό δυνάμεων προοδευτικών, μετριοπαθών ακόμη και Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα λοιπόν με το Politico, τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα είναι τα ακόλουθα:

Για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας αναφέρονται τα ονόματα των:

Michele Flournoy, πρώην υφυπουργού Άμυνας επί προεδρίας Ομπάμα γερουσιαστών Τάμι Ντάκγουρθ και Τζακ Ριντ

Για το υπουργείο Εξωτερικών:

Σούζαν Ράις, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας της διοίκησης Ομπάμα,

Άντονι Μπλίνκεν, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών,

Κρις Κουνς και Κρις Μέρφι

Γουίλιαμ Μπερνς, πρώην αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΞ και πρώην πρέσβη στη Μόσχα

Για το υπουργείο Οικονομικών:

Σάρα Ράσκιν, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών

Λαέλ Μπρενάρντ, διοικήτρια ομοσπονδιακής τράπεζας

Γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Ο πρώην διοικητής ομοσπονδιακής τράπεζας Ρότζερ Φέργκιουσον

Μέλοντι Χόμπσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Ariel Investments

Ραφαέλ Μπόστικ, διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδιακής Τράπεζας Ατλάντα.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης:

Ντουγκ Τζόουνς, γερουσιαστής της Αλαμπάμα

Χαβιέ Μπετσέρα, γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, πρώην μέλος του Κογκρέσου

Σάλι Γιέιτς, πρώην γενική εισαγγελέας και αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας

Τομ Πέρες, πρώην υπουργός Εργασίας

Για το υπουργείο Ασφάλειας:

Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας

Για το υπουργείο Υγείας:

Μισέλ Λούχαν Γκρίσαμ, κυβερνήτης του Νέου Μεξικού

Βίβεκ Μούρθι, πρώην στρατηγός χειρούργος των ΗΠΑ

Μάντι Κόεν, γραμματέας Υγείας της Βόρειας Καρολίνας

Οι πρώτες κινήσεις Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική

Ο Μπάιντεν, καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έλεγε ότι θα αναστρέψει κάποιες από τις αμφιλεγόμενες πολιτικές Τραμπ, ενώ αναμένεται να βάλει τη χώρα ξανά στη συνθήκη για την κλιματική αλλαγή και μάλιστα όπως έχει υποσχεθεί αυτό θα γίνει το πρώτο μήνα της θητειας του.

Σε ότι αφορά την Κίνα, θα συνεχίσει τη πολιτική Τραμπ στα θέματα εμπορίου και στα ζητήματα εμπορικών πρακτικών, όμως θα δημιουργήσει συνεργασίες και δεν θα ασκήσει τακτικές εκφοβισμού όπως ο Τραμπ.

Σε ότι αφορά το Ιράν, έχει υποσχεθεί τη λήξη των κυρώσεων αν η Τεχεράνη συμμορφωθεί με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος είχε επιβλέψει υπό την Διοίκηση Ομπάμα, αλλά ο Τραμπ εγκατέλειψε.

Σε ότι αφορά τη Ρωσία, ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα βρεθεί απέναντι στο Κρεμλίνο.

Η σημασία της εκλογής Μπάιντεν για την Ελλάδα

Ομολογουμένως για την Ελλάδα η νίκη Μπάιντεν ήταν ένα χαρμόσυνο νέο κυρίως γιατί σηματοδοτεί την αλλαγή της σελίδας από μία ελικοειδή πολιτική στην παραδοσιακή αμερικανική εξωτερική πολιτική, δηλαδή σε μία πολιτική που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με την γραφειοκρατία των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Αυτό είναι θετικό καθώς ο Ερντογάν δεν θα μπορεί με ένα τηλέφωνο στον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει τις ειλημμένες αποφάσεις, με το αρνητικό να παραμένει ότι το επόμενο τρίμηνο ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να κινηθεί αρκετά γρήγορα προκειμένου να κρατήσει κάποιες θέσεις προκειμένου όταν έρθει ο Μπάιντεν που θεωρητικώς και με βάση την θητεία του ως αντιπρόεδρος θα είναι απέναντι του, να τον φέρει προ ειλημμένων αποφάσεων.

Συνεχίζοντας βάσει των θέσεων για τα ελληνικά ζητήματα που είχε εκδώσει η προεκλογική εκστρατεία του εκλεγμένου πλέον προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι:

  1. Η συνεργασία με την Ελλάδα για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

  2. Θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

  3. Θα εργαστεί προκειμένου να δώσει λύση στο Κυπριακό

  4. Τέλος, θα συνεχίσει να αποτελεί σύμμαχο για την θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας.

Η σχέση Μπάιντεν – Ερντογάν

Με βάση όλα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής μάχης ο Μπάιντεν θα προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα Ερντογάν. Πώς θα γίνει αυτό;

Θα προσπαθήσει να περάσει από το Κογκρέσο τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας λόγω της αγοράς των S400, όμως υπάρχει ένα αγκάθι, καθώς για μία τέτοια απόφαση θα χρειαστεί να πείσει και τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα πάρουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το δεύτερο σκέλος αποτελούν τα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας κοντά στα σύνορα της. Ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις με τον Τραμπ είχε προχωρήσει σε κινήσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στη Ανατολική Μεσόγειο και στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, καλύπτοντας το χώρο που άφησαν οι ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος πρόκειται να ακολουθήσει μία νέα προσέγγιση, καθώς ανησυχεί για τη τουρκική συνεργασία με την Ρωσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και γιατί δεν πρέπει να συνεχιστεί η πόλωση

Πολλά έχουν ειπωθεί και όλα τόσα έχουν γραφεί σχετικά με την προσφυγή Τραμπ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία πριν φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να περάσει από τα πολιτειακά δικαστήρια και σίγουρα εκεί θα γίνει ξανά καταμέτρηση των ψήφων και η μάχη θα χαθεί, ενώ όταν πλέον η μάχη φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος να έχει σκεφτεί πολύ καλά αν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και εμμέσως πλην σαφώς την επιστολική ψήφο.

Ο Τραμπ έχει βασίσει την στρατηγική του στους τρεις Ανώτατους Δικαστές που έχει ορίσει ως υποψηφίους και έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο, όμως το ίδιο είχε κάνει και ο Νίξον που είχε διορίσει τέσσερις ανώτατους δικαστές και στη δίκη για το Ουότεργκειτ και οι 9 Ανώτατοι Δικαστές είχαν ταχθεί κατά της προσφυγής του.

Σε γενικές γραμμές αν τελικά ο Τραμπ επιμείνει και αμφισβητήσει την επιστολική ψήφο εμμέσως πλην σαφώς οι ΗΠΑ θα πιαστούν σε ένα κυκλώνα εσωτερικής πόλωσης μιας και ο ίδιος κατάφερε να πάρει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ψήφων. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να γίνει είναι να παραδεχτεί την ήττα του και να αφήσει την κρίση να περάσει και να επουλωθούν οι όποιες πληγές, καθώς οι ΗΠΑ δοκιμάστηκαν πολύ από τις συγκεκριμένες εκλογές.

Ιδιαίτερα φέτος ο κόσμος έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και σίγουρα αυτό αλλάζει πολλά ιδιαίτερα σε μία εκλογική μάχη. Και οι δύο υποψήφιοι ήταν αρκετά διαφορετικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο ζητούσαν την ψήφο του Αμερικανού, ο μεν Τραμπ την ζητούσε με βάση τη λογική βασιζόμενος στην οικονομική ανάπτυξη που έφερε, ενώ ο Μπάιντεν στο συναίσθημα που τελικά τον οδήγησε στη νίκη, καθώς μπόρεσε να μιλήσει στην καρδιά του μέσου Αμερικανού και κάπως έτσι το συναίσθημα κέρδισε τη λογική.-

Δημοφιλή