Οι πρόσφατες περιπτώσεις της Ιταλίας και της Σλοβενίας επαναφέρουν το φόβο της άκρας δεξιάς και υπενθυμίζουν πως (ίσως) στην Ευρώπη κάτι δεν πάει καλά

Ανησυχίες για την πολιτική που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στο προσφυγικό
Philippe Wojazer / Reuters

Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου που σημειώθηκαν τα τελευταία κυρίως χρόνια στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε κρίση το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και ένα εκ των αποτελεσμάτων της είναι και η άνοδος της άκρας δεξιάς.

Εκτός από την περίπτωση της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της εκλογικής κατάρρευσης του SPD στη Γερμανία, την άνοδο του συντηρητισμού στη Γαλλία και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο για τη διακυβέρνησή τους συντηρητικά, κόμματα της άκρας δεξιάς, στις χώρες αυτές έρχεται να προστεθεί και η Ιταλία, η οποία μέσω του Ματέο Σαλβίνι, δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στην ξενοφοβική ρητορική.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη όσον αφορά στο προσφυγικό και τις αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν οι Βρυξέλλες σε μια εποχή που οι προσφυγικές ροές προς τα κράτη της κινούνται μόνο ανοδικά και εν μέσω ενός ήδη τεταμένου κλίματος.

Ο Σαλβίνι χθες από τη Σικελία διεμήνυσε πως η Ιταλία δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», ενώ υποσχέθηκε «κοινή λογική» για την αποφυγή ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τελείωσαν» και θα πρέπει να ετοιμάζουν τώρα τις βαλίτσες τους. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής».

Στις πρώτες του δηλώσεις ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, ο Ματέο Σαλβίνι είχε υπογραμμίσει πως θέλει να περικόψει δραστικά τα «υπερβολικά» κονδύλια για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών», τονίζοντας πως «οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοιχτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους τη ζωή. (...) Πρέπει να πάνε σπίτι τους, αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητές μας», είχε καταλήξει ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας και ομοϊδεάτης της Λεπέν, του Βίλντερς και του γερμανικού AfD.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, η Ιταλία έχει στόχο να αναβαθμίσει δραστικά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο αλλά και τη συμμετοχή σε «διεθνείς αποστολές», στο όνομα της καταπολέμησης των «λαθρομεταναστών» από την Αφρική και φυσικά της «ισλαμικής τρομοκρατίας».

Σημειώνεται ότι τον Ματέο Σαλβίνι είχε στηρίξει και ο επικεφαλής του νεοφασιστικού κινήματος Κάζα Πάουντ, Σιμόνε Ντι Στέφανο, ο επικεφαλής της Λέγκας ωστόσο είχε απαντήσει πως «δεν χρειάζεται τη στήριξη αυτή, γιατί είναι αρκετά έτοιμος». Ο 40χρονος ηγέτης δεν έκρυψε ποτέ και τις στενές του σχέσεις με την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Τον προβληματισμό για τα όσα πρόκειται να διαδραματιστούν στη Γηραιά Ήπειρο έρχεται να εντείνει και η επανεκλογή του συντηρητικού Γιάνεζ Γιάνσα στη Σλοβενία, ο οποίος είναι σύμμαχος του ούγγρου δεξιού εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός του είχε εξαρχής προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή του και τον είχε χαρακτηρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού». Ο συντηρητικός πολιτικός, πέτυχε την επάνοδό του στο πρώτο πλάνο επισείοντας την «απειλή» των μεταναστών.

Για τον πρόεδρο του SDS Γιάνεζ Γιάνσα ο Όρμπαν αποτελεί πρότυπο, ενώ αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στη Σλοβενία τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη «ορμπανοποίηση» της χώρας, μια και σε όλες τις δημοσκοπήσεις το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται πρώτο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2010, το Κοινοβούλιο στην Σλοβενία αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον Γιάνσα, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για δωροληψία κατά τη σύναψη συμβολαίου με την φινλανδική βιομηχανία όπλων Patria. Ο Γιάνσα επανήλθε στην πρωθυπουργία έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, κατά τις οποίες το κόμμα του ήρθε στη 2η θέση. Ήταν οι πρώτες πρόωρες εκλογές στην ιστορία της Σλοβενίας. Ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός στις 10 Φεβρουαρίου 2012, σε κυβέρνηση πεντακομματικού συνασπισμού. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς και για λογοκλοπή, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε τις εκλογές που έγιναν στην Ουγγαρία τον Απρίλιο, εξασφαλίζοντας τρίτη θητεία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ,Reuters,Euronews,Deutsche Welle,Politico)

Δημοφιλή