Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας

Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας
Osman Orsal / Reuters

Την ήττα του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές της Τουρκίας παραδέχθηκε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο προεδρικός υποψήφιος του βασικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της χώρας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αρνούμενος τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «απειλήθηκε» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News.

«Κανείς δεν με απείλησε και κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Οι φήμες που λένε ότι πήγα στο προεδρικό μέγαρο και μίλησα με τον Ερντογάν είναι λανθασμένες. Είναι λάθος να διασπείρει κανείς τέτοιες αβάσιμες φήμες», δήλωσε ο Ιντζέ, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς γιατί πέρασαν ώρες πριν μιλήσει δημόσια, δήλωσε ότι αναμένει «τα τελικά αποτελέσματα καθώς είναι ακόμα πιθανόν η στήριξη προς τον Ερντογάν να πέσει κάτω από το 50%».

«Έκλεψαν ψήφους; Ναι, έκλεψαν. Έκλεψαν, ωστόσο, 10 εκατ. ψήφους; Όχι», δήλωσε ο Ιντζέ, προσθέτοντας ότι η διαφορά ψήφων του Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη που «δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί από εκλογικές παρατυπίες».

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) και των στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει εμείς. Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για να αλλάξει το αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Ιντζέ τόνισε ότι υπάρχουν «κάποια ζητήματα» με την εκλογική διαδικασία που χρήζουν εξήγησης, όπως το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 με το οποίο η Τουρκία ενέκρινε την αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης.

Ο Ιντζέ απευθύνθηκε απευθείας στον ίδιο τον Ερντογάν και τον κάλεσε να γίνει «πρόεδρος όλων» αντί να ενεργεί ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο υποψήφιος του CHP αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μέλλον του δικού του κόμματος, αλλά τόνισε ότι πήρε το 30% των ψήφων, κάτι που το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει από το 1977.

«Εάν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πετύχει λίγο υψηλότερα ποσοστά, οι εκλογές θα μπορούσαν να πάνε σε δεύτερο γύρο», δήλωσε.

«Το CHP έχει κι αυτό κάνει λάθη αλλά δεν θα μιλήσω για αυτά ενώπιον των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Ιντζέ, σημειώνοντας ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα πήρε θέση και ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε πως ελπίζει ότι οι σχέσεις και με τη νέα τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να είναι «εποικοδομητικές και καλές». Η καγκελάριος της Γερμανίας, την ίδια ώρα, διευκρίνισε πως θα συγχαρεί τον τούρκο Πρόεδρο «εν ευθέτω χρόνω».

«Θεωρούμε κατ′ αρχήν ότι οι σχέσεις εργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της γερμανικής και της μελλοντικής τουρκικής, θα εξακολουθήσουν να είναι και στο μέλλον εποικοδομητικές και καλές και φυσικά η Καγκελάριος θα συγχαρεί τον τούρκο Πρόεδρο, όπως είθισται, εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων της Γερμανίας που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές και σε ποσοστό άνω του 65% επέλεξαν τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Όχι» από Αυστρία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα

Την πάγια αρνητική στάση της αυστριακής κυβέρνησης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα και την θέση της ότι η Τουρκία δεν είναι υποψήφια προς ένταξη, επανέλαβε σε δηλώσεις της το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία από τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η Βιέννη συνεχίζει να επιδιώκει «μία στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία».

Πρόσφατα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, απαίτησε για μία ακόμη φορά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και τάχθηκε υπέρ μίας «συνεργασίας με την Τουρκία», ενώ έθεσε και θέμα επανεξέτασης των κοινοτικών πόρων προς την χώρα αυτή.

Ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μέχρι τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου ― όταν ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ― ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει επανειλημμένα την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, όπως επίσης είχε ταχθεί σαφώς κατά της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Στις κατά καιρούς δηλώσεις του, ο ίδιος εμφανίζεται επιβεβαιωμένος στην έντονη κριτική που ασκεί εναντίον της ΄Αγκυρας και στην απαίτησή του για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ», εκφράζει την ικανοποίησή του που «οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη γραμμή τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή θέση σε σχέση με την Τουρκία», κάτι που ο ίδιος, όπως αναφέρει, ζητούσε εδώ και πολύ καιρό.

Το πάγιο «όχι» του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη «αυτής της Τουρκίας» στην ΕΕ, περιέχονταν και στο τελευταίο έγγραφό του ως υπουργός Εξωτερικών, με τις προτάσεις του ως προς την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τόνιζε πως «είναι καιρός η Ευρώπη να αποσαφηνίσει τη σχέση με την Τουρκία».

Στο ίδιο έγγραφο ο Κουρτς σημείωνε ταυτόχρονα πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και πως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία απομάκρυνσης, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη αρχές Μαρτίου, είχε ζητήσει να υπάρχει ίδια μεταχείριση για τη χώρα του στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ όπως γίνεται για κάθε άλλη χώρα.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Άγκυρα αναμένει από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μία ”ειλικρινή, αντικειμενική και δίκαιη” αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για λόγους λαϊκισμού το θέμα της ΕΕ εργαλειοποιείται σε προεκλογικούς αγώνες (σ.σ.: στην Αυστρία) και αυτό δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε μίσος και σε προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία.

Την αμετάβλητη και σαφή απόρριψη από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και μάλιστα σε ποσοστό 75%, διαπίστωνε και η τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τον περασμένο Απρίλιο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της Έκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης από τους Αυστριακούς μίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συγκεκριμένα στο 80%, είχε καταγραφεί σε δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής τον Νοέμβριο του 2016.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

(Mε πληροφορίες από Hurriyet Daily News, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή