Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ
Francois Lenoir / Reuters

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτγενμπεργκ μέσα από ανάρτησή του στο twitter μίλησε για μια ιστορική συμφωνία.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ευχαριστεί μάλιστα τους δύο πρωθυπουργούς για την βούλησή τους να λύσουν τη διαφωνία, η οποία όπως λέει «επηρέασε» την περιοχή επί μακρόν ενώ καλεί τις δύο χώρες να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Στην ανακοίνωσή τους, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός. Τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ευρ. Ένωσης στο σύνολό της.

«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της Φ. Μογκερίνι και του Γ. Χαν.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου συγχαίρουν Ζάεφ και Τσίπρα

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter.

Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».

Και ο Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία. Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας (με τις προσπάθειές του) για πολλά χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ», προστίθεται στο κείμενο.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα συγχαρητήρια της Κάριν Κνάισλ

Υιοθετώντας το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της πΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ το χρησιμοποίησε -ήδη ως δεδομένο- απευθύνοντας το βράδυ της Τρίτης τα συγχαρητήρια της σε Ελλάδα και Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας.
«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα - μία επιτυχία για τον διάλογο και την διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάριν Κνάισλ μέσω Twitter, ενώ λίγο αργότερα το σχόλιο αυτό «συμμερίστηκε» ο Aυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω του ίδιου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.
Η Aυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει την 30ή Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντηση τους στην αυστριακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ την 25η Απριλίου.
Ήδη σε δηλώσεις της, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά, του Νίκολα Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς, στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 13 Φεβρουαρίου, η Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ -που θα είναι μια από τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018- είχε επισημάνει πως «καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ».
Σε εκείνες τις δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει πως το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ εκκρεμεί από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και προκαλεί μια διαμάχη για την οποία, κατά την άποψή της, «οι απ′ έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιες συναισθηματικές αντιδράσεις».

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό».

Ο κ. Μάας κάνει λόγο για μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία», ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

Δημοφιλή