Οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

Εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων για τις επόμενες εξελίξεις στη «μάχη» κατά του κορονοϊού.
.
.
Eurokinissi

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με Έλληνες επιστήμονες να προβαίνουν σε προβλέψεις σχετικά με τις εξελίξεις εντός των επόμενων μηνών. Παράλληλα, εξακολουθούν να υφίστανται προβληματισμοί για τους ανεμβολίαστους και ερωτηματικά για την τρίτη δόση – ενώ στο τραπέζι παραμένει το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Βασιλακόπουλος: Δύσκολες ημέρες ως τα Χριστούγεννα αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», δήλωσε στο Mega την Κυριακή o καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πες ότι οι γιατροί δεν ήμασταν τόσο καλοί όσο οι συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες, ίσως και τα ΜΜΕ πρόβαλαν υπερβολικά τις σπάνιες επιπλοκές από κάποια εμβόλια», είπε.

«Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σύψας: Ως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλλει και τα παιδιά, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας την Παρασκευή: «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία. Ο κ. Σύψας τόνισε επίσης πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόσθεσε επίσης πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Καπραβέλος: Αγωνία μέχρι τα Χριστούγεννα

«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορονοιό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά», είπε στον ΣΚΑΪ το Σάββατο ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.

Σημειώνεται πως ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Κυριακή, αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μια επιστολή που έφτασε στη διοίκηση του Νοσοκομείου και απευθυνόταν στον ίδιο. Στην ανώνυμη επιστολή, ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχει κορονοϊός και αυτός όσο και άλλοι συνάδελφοι του, παραβαίνουν τον όρκο τους και προσπαθούν να μολύνουν με το εμβόλιο τους Έλληνες..

Ο κ. Καπραβέλος είπε στη συνέχεια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη φάση της πανδημίας και ο χειμώνας που έρχεται είναι απειλητικός. Επεσήμανε δε πως αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, και οι 12 κλίνες είναι κατειλημμένες, από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Τι θα γίνει με την 3η δόση

Στο μεταξύ, η τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους έχει ήδη αρχίσει: Περίπου 32.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή. Όπως πρόσθεσε, τη Δευτέρα αναμένονται οι κατευθύνσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες που θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Από πλευράς του, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτίμησε πως «όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση, σε 6-8 μήνες μετά την δεύτερη». Παράλληλα τόνισε πως οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι, για αυτό πρέπει να την κάνουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega, σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, και κατά πόσο εξακολουθεί να είναι «στο τραπέζι», σημείωσε ότι «είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Στη συγκεκριμένη φάση η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, έμφαση στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων, είμαστε πριν την εφαρμογή της τρίτης δόσης, και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας εδώ είμαστε για να επαναξιολογήσουμε ποια μέτρα χρειάζονται και πού».

Δημοφιλή