Οι Ρώσοι στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές: Άνετη αναμένεται η επικράτηση Πούτιν

Οι Ρώσοι στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές: Άνετη αναμένεται η επικράτηση Πούτιν
Maxim Shemetov / Reuters

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, στις οποίες ο νυν πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αναμένεται να αναλάβει τέταρτη θητεία.

Η ψηφοφορία άρχισε στη ρωσική Άπω Ανατολή το βράδυ του Σαββάτου στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) και στη Μόσχα εννιά ώρες αργότερα. Όπως αναφέρει το BBC, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Κυριακής. Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας, όπου έχει ασκήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το εκλογικό του δικαίωμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είναι ηγέτης της Ρωσίας από το 1999, είτε από τη θέση του προέδρου, είτε από τη θέση του πρωθυπουργού. Επιδιώκει άλλη μια εξαετή θητεία και αντιμετωπίζει άλλους επτά υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ο εκατομμυριούχος Πάβελ Γκρουντίνιν, η πρώην τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπτσακ και ο εθνικιστής Βλάντιμιρ Ζιρινόφσκι. Δεν επετράπη να συμμετέχει ο κύριος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, εξαιτίας μιας καταδίκης για απάτη, για την οποία έχει πει ότι ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών.

Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Στο εξωτερικό, το Κίεβο αποφάσισε να μπλοκάρει την ψηφοφορία για τους Ρώσους που κατοικούν στην Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην προσαρτημένη Κριμαία.

Συμβολικά, η ψηφοφορία διεξάγεται τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την επικύρωση της προσάρτησης που αποφασίστηκε με δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Εάν η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Βρετανία δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ψήφο των Ρώσων, που είναι συνηθισμένοι στις κατηγορίες των Δυτικών κατά της Μόσχας, κινδυνεύει ωστόσο να ορίσει τον τόνο της επόμενης θητείας του Βαλντίμιρ Πούτιν, που θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, το οποίο υποσχέθηκε να μην αγγίξει.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή