Οι συντάξεις και το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή στο μενού του Euroworking Group

Οι συντάξεις και το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή στο μενού του Euroworking Group
SOOC

Περιθώριο 40 ημερών έχει ελληνική κυβέρνηση για να ξεμπερδέψει μαζί με τους θεσμούς το «κουβάρι» των συντάξεων. Στόχος στις 3 Δεκεμβρίου, στην κρίσιμη τελευταία για το 2018 συνεδρίαση του Eurogroup, να αποφασιστεί η τύχη του νόμου που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να λάβει νεότερες πληροφορίες σε σχέση με την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών και των υπολοίπων υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, σχετικά με την πορεία του ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η στάση των Ευρωπαίων δεν έχει αλλάξει και το ελληνικό αίτημα συνεχίζει να εξετάζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς καμία πλευρά να έχει απορρίψει το ενδεχόμενο τελικά να μην εφαρμοστεί τη 1η Ιανουαρίου 2019 ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στην παρουσίαση από ελληνικής πλευράς των δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία θα αποδεικνύουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μετρό.

Για το λόγο αυτό η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι συνεχής προκειμένου οι δανειστές να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και των δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες των θεσμών εξετάζουν όλα τα σενάρια, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας εάν εφαρμοστεί το μείγμα πολιτικής που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα σενάρια εξετάζονται και για τις δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί και το μέτρο το συντάξεων και διαπιστωθεί στο μέλλον απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές για τα επόμενα χρόνια. Η πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού άλλωστε θα συνεχίσει να εξετάζεται ενδελεχώς και τα επόμενα χρόνια από τα όργανα της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την μετά μνημόνιο εποχή.

Τα σενάρια

Διαφωνίες σχετικά με το ποια λύση θα προτιμηθεί υπάρχουν και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς όλες οι πλευρές δεν έχουν πειστεί ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αποφασιστεί η κατάργηση του μέτρου και όχι η αναστολή του. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν η απόφαση δεν έχει να κάνει τόσο με τεχνικές διεργασίες αλλά περισσότερο με πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταξύ των θεσμών καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα.

Όλα δείχνουν ότι τις αποφάσεις θα τις λάβουν η Κομισιόν σε συνεργασία με τον ESM προκειμένου να εισηγηθούν στη συνέχεια στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι αναμένεται να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καταγράφεται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έστω κι αν αυτό από μόνο του δεν αρκεί προκειμένου να υπάρξει «αυτόματη» κατάργηση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου διαπιστώσουν ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία επιτρέπουν την κατάργηση του μέτρου.

Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνεργασία με την ελληνική πλευρά σχετικά με τις διεργασίες που γίνονται γύρω από το ζήτημα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό φάνηκε και από την αποδοχή του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, σημειώνοντας μάλιστα, ότι είναι θετικό πως το κείμενο περιλαμβάνει και όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά και όσα επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Δημοφιλή