Δεν μπορούμε να διαλέγουμε τα “χαρτιά” στη ζωή, αλλά μπορούμε να παίξουμε καλά ό,τι έχουμε στο χέρι μας.
Birthday number 50 in gold sparklers on black background.
stockcam via Getty Images
Birthday number 50 in gold sparklers on black background.

Μ′ αρέσει να κάνω μοντέλα με παραμέτρους και ρυθμίσεις για όλα τα θέματα της ζωής. Και μ′ αρέσει να κάνω σκίτσα και να κωδικοποιώ τις σκέψεις και τις λύσεις μου. Τα μοντέλα μου άπαξ και τα σχεδίασα, τα αποθηκεύω στην μνήμη μου και τα ανακαλώ στη φαντασία με κάθε ευκαιρία για να τα ενημερώσω με ό,τι νέο στοιχείο προκύπτει ή με στοιχεία από άλλα μοντέλα άλλων ανθρώπων. Είμαι οπτικός τύπος.

Τις προάλλες άκουσα κάποιον να μιλάει για την τρίτη ηλικία και σκέφτηκα, γιατί την αποκαλούμε έτσι; Συνειδητοποίησα πως σύμφωνα με τα δικά μου συμπεράσματα και την δικιά μου αντίληψη κανονικά δεν υπάρχουν ΤΡΕΙΣ ηλικίες ή στάδια στη ζωή του ανθρώπου, αλλά ΤΕΣΣΕΡΙΣ.

Η πρώτη ηλικία αφορά στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του ανθρώπου και διαρκεί περίπου μέχρι τα 25. Είναι η εποχή που όλα περιστρέφονται γύρω από την βασική εκπαίδευση. Χρειάζεται ενέργεια. Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Μαθαίνει να μιλάει, να περπατάει, ανώτερα μαθηματικά, ξένες γλώσσες, χορό, τραγούδι, να οδηγεί σε ράλλυ, να πετάει ελικόπτερα ...να μιλάει και να περπατάει. Παρότι η μάθηση δεν σταματάει ποτέ, αυτή είναι η ηλικία που μπαίνουν οι βάσεις για όλη τη ζωή. Ο άνθρωπος μαθαίνει από την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους και από τα αποτελέσματα της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Η δεύτερη ηλικία ασχολείται με την επαγγελματική της σταδιοδρομία, πιάνει ή αλλάζει θέσεις και πόστα, μαθαίνει ρόλους, προσπαθεί να ανέβει στην ιεραρχία, να αποκτήσει πλούτο ή δόξα, σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει τα υπάρχοντα. Είναι η εποχή της ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ.

Ας πάμε για λίγο στην τελευταία εποχή, την λεγόμενη τρίτη ηλικία. Τα ΓΗΡΑΤΙΑ τα έχουμε συνδέσει (τουλάχιστον) με φυσική παρακμή. Η ενέργεια του ανθρώπου αναμένεται να είναι μειωμένη. Αποδεχόμαστε ότι συνοδεύεται από μειωμένη υγεία και από μόνιμη φαρμακευτική αγωγή. Δεχόμαστε ότι και οι ικανότητες και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Ο άνθρωπος περιορίζεται σε δραστηριότητες στον κύκλο των φίλων, ατόμων της ίδιας ηλικίας, και μέσα στην οικογένεια. Μπορεί κανείς να μην ζει στην αναπηρική καρέκλα ή καθηλωμένος στο κρεβάτι αλλά υπολογίζουμε με αυτά και πολλές φορές παίρνουμε τα μέτρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στρέφεται πλέον προς αυτούς που παίρνουν τη σκυτάλη και που θα μείνουν πίσω.

Όσο για το τρίτο στάδιο, εδώ είναι τα καλά νέα.

Hi, hi I’m your weather man
Ah-huh
And have I got news for you
You better listen
Get ready, all you lonely boys and girls
And leave those worries at home
Alright...

.
.

Μεταξύ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ και ΓΗΡΑΤΙΩΝ είναι η ηλικία της μεγάλης ευκαιρίας! Είναι ένα στάδιο όπου για πρώτη φορά όλα είναι δυνατά. Είναι η ηλικία όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε μάθει και όλα όσα έχουμε δημιουργήσει και να επωφεληθούμε ακόμα από την καλή υγεία μας ή να την ξαναφτίαξουμε. Είναι η χρυσή ευκαιρία της αξιοποίησης του ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η συγκομιδή. Έχουμε λύσει το οικονομικό ή τουλάχιστον δεν ανησυχούμε για την επιβίωση. Έχουμε μάθει αρκετά στο πεδίο της επιλογής μας ώστε να μπορούμε να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί. Πριν τον καταρράχτη, μπορούμε να κοιτάξουμε τον κόσμο με έμπειρα μάτια. Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε όλα τα θαυμάσια πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και να απαλλαγούμε από make-up και κοροϊδία. Είναι μια υπέροχη ηλικία, που όμως δεν μπορούν να βιώσουν όλοι.

Όταν σκέφτομαι αξιόλογους στόχους, νομίζω ότι ο πιο αξιόλογος στη ζωή είναι να συνειδητοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτήν την μοναδική ευκαιρία. Μερικοί άνθρωποι δεν θα τα καταφέρουν, λόγω οικονομικών πιέσεων, πρόωρης γήρανσης ή τραυματικών γεγονότων. Άλλοι δεν θα το καταλάβουν και θα την χάσουν. Αλλά οι τυχεροί θα έχουν προνοήσει και γι αυτό το στάδιο. Δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να απαρνηθεί την κοινωνία, απλά να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ζωής του. Ένας φίλος μου ανακάλυψε το ταλέντο του στη φωτογραφία και κυκλοφορεί με μια κάμερα στο χέρι. Μια φίλη πήγε στη Γερμανία και έγραψε βιβλίο για το Βερολίνο. Με επιτυχία. Ο άλλος επέστρεψε... Η “δουλειά” τους είναι να κάνουν αυτό που τους ικανοποιεί και οδηγούνται περισσότερο από τον ενθουσιασμό και την έμπνευση από το φως, τις σκιές και τις αποχρώσεις της ζωής παρά από τριμηνιαίες οικονομικές αναφορές και σχεδιαγράμματα απόδοσης. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που διατηρούνται σε αυτή την αειφόρο ηλικία για χρόνια. Κάποιος αποσύρθηκε από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, άρχισε το θέατρο και ασχολείται με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Είμαι σίγουρος ότι αποκομίζει περισσότερα αυτή την εποχή από ό,τι με το κυνήγι του χρήματος και της αναγνώρισης.

Δεν μπορούμε να διαλέγουμε τα “χαρτιά” στη ζωή, αλλά μπορούμε να παίξουμε καλά ό,τι έχουμε στο χέρι μας. Βεβαιωθείτε ότι το όνειρο της ζωής σας είναι κάτι περισσότερο από την αποδοχή και την παράταση του status quo. Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε αυτή την ηλικία όσο μπορείτε καλύτερα. Εύχομαι να βρεθούμε στο επίπεδο αυτό ... Σκοπεύω να περάσω εκεί όσο μπορώ καλύτερα.

Τις προάλλες έκλεισα τα πενήντα.