Οι τέσσερις επιλογές της Τουρκίας

Και οι πιθανές επόμενες κινήσεις του Ερντογάν
.(Turkish Presidency via AP, Pool)
.(Turkish Presidency via AP, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία, ξεδιπλώνοντας την ενεργειακή της ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει τις εξής τέσσερις επιλογές:

  1. Συνεχείς ανανεώσεις navtex για το Oruc Reis ώστε να κάνει ‘σουρωτήρι’ τη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα έως ότου κινηθεί εντός της τουρκικής. Οφείλει να γνωρίζει ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν δίκαιο αλλά θέλει να πάει στον διάλογο με τετελεσμένες καταστάσεις πάνω στο τραπέζι. Επιθυμεί, επίσης, βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι (ανύπαρκτη τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα, αποστρατικοποίηση, ελληνικότητα νησιών, δέσμευση μη οριοθετημένων περιοχών, κτλ) να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση για να μπορεί είτε να τα χρησιμοποεί ως μοχλούς πίεσης είτε να τα αποσύρει για να δείχνει τη διάθεση της για διάλογο! Παράλληλα, με την παράταση της παρουσία της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τιμωρεί την Ελλάδα και αυξάνει το κόστος της συμφωνίας με την Αίγυπτο και για μελλοντική χρήση, προκειμένου δηλαδή να μην επαναλάβουμε αντίστοιχη συμφωνία.

  1. Εκδίδονται παραχωρήσεις/άδειες (αναμένεται σήμερα ή τις επόμενες μέρες η απόφαση) για περιοχές/τεμάχια έως 6νμ νοτίως Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

  1. Διατηρεί ανενεργή την επόμενη ή μεθεπόμενη NAVTEX (μετά τις 12 Σέπτεμβρίου ή πλησιάζοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής) ως ένδειξη δήθεν καλής θέλησης.

  1. Προσκαλεί την TPAO, η κυβέρνηση της Τρίπολης, σε ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου, σε περιοχή της υποτιθέμενης λιβυκής ΑΟΖ ώστε να μη φαίνεται πως η Τουρκία κλιμακώνει.

Μπορεί τα 1-2-4 να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, ακόμη και όταν (αν) προτείνει διάλογο στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν και για λόγους πρεστίζ δεν θα κάνει άμεσα πίσω, δείχνοντας ότι ενδίδει στις πιέσεις. Θέλει τον εικονικό αποκλεισμό του Καστελλόριζου, ώστε να το αποκλείσει από την υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Σύντομα αναμένεται να επαναφέρει το πάγωμα των ερευνών στην Κύπρο. Επίσης, δοκιμάζει την αποφασιστικότητα των Γάλλων και τον βαθμό υποστήριξης εταίρων σε Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του κ. Κωνσταντίνου Φίλη στο FB με την άδεια του συγγραφέα

Δημοφιλή