Οι θεσμοί αρχίζουν τις «φιλικές επισκέψεις» στην Αθήνα

Οι θεσμοί αρχίζουν τις «φιλικές επισκέψεις» στην Αθήνα
Eurokinissi

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσαν τελικά το πρώτο τους μεταμνημονιακό ραντεβού για σήμερα Τετάρτη οι επικεφαλής των Θεσμών με την Ελληνική πλευρά προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ανταλλαγή στοιχείων στο πλαίσιο του πρώτο ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση εκτιμήθηκε ότι επικοινωνιακά δεν θα ήταν καθόλου καλό να υπάρχουν και πάλι εικόνες με τα στελέχη των δανειστών να «εφορμούν» στο υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου επιλέχθηκε ένας «ουδέτερος», αλλά και περισσότερο προστατευμένος χώρος.

Κατά τα λοιπά η ουσία των επαφών δεν αλλάζει, καθώς Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα είναι οι μόνοι δύο υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι θα συναντηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών. Πρόγραμμα με συγκεκριμένους τομείς με τους οποίους θα ασχοληθούν οι δύο πλευρές, όπως γινόταν στις αξιολογήσεις του μνημονίου δεν θα υπάρχει. Η συνάντηση θα κρατήσει μερικές ώρες «και οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν στοιχεία για όλα τα ζητήματα».

Όπως είναι αναμενόμενο η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης των Θεσμών και κυρίως να κάνει ξεκάθαρο ότι αυτές οι επαφές δεν έχουν καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων χρόνων. Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν ότι η επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα γίνει το δεύτερο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών.

Άλλοι υπουργοί πέραν των δύο επικεφαλής του Οικονομικού επιτελείου (ίσως και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη εάν χρειαστεί) δεν θα συναντηθούν με τους Θεσμούς, καθώς οι κ.κ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν για όλες τις εκκρεμότητες.

Η ατζέντα των επαφών

Στην ουσία των επαφών η Ελληνική πλευρά περιμένει να πάρει μια πρώτη γεύση σχετικά με τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών. Άλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ΔΝΤ εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα της «ελαστικότητας» που μπορεί να υπάρχει στην εφαρμογή όλων των συμφωνημένων μέτρων. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στην πιστή εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων, μεταξύ αυτών και της περικοπής των συντάξεων, ενώ αντίθετα η Κομισιόν τείνει χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι συζητάει, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, είτε την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019 είτε τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο την επιβολή μικρότερων περικοπών από αυτές που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Η Κομισιόν σε αυτή την εσωτερική διαμάχη στους κόλπους των Θεσμών, μοιάζει να είναι μόνη της καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM) κρατούν στάση αναμονής, δείχνοντας όμως να συμφωνούν περισσότερο με την αμετακίνητη στάση του ΔΝΤ.

Βέβαια το θέμα των συντάξεων δεν θα είναι το μόνο που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές καθώς θα εξετάσουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019. Οι επικεφαλής των δανειστών θα βάλουν επίσης στο μικροσκόπιο τους την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τα εργασιακά, τα ενεργειακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, θέματα Δικαιοσύνης κ.ά.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα