ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/08/2018 20:41 EEST

Οι τρεις παραιτήσεις του Νίκου Τόσκα

sooc

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υποβλήθηκε και έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό την περασμένη Παρασκευή (3η Αυγούστου 2018). 

Την επομένη της παραίτησής του, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Είναι αλήθεια. 

Είναι ένας στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος «κουβάλησε» μαζί του στο υπουργείο και στην κυβέρνηση τις συνήθειες και το ύφος του, που ήταν συνήθειες και ύφος ασυνήθιστο για το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για παράδειγμα, η ευθύτητα στις απαντήσεις και η φειδώ στα λόγια. 

Ο Τόσκας δεν μπορούσε να «κρυφτεί», όποτε αισθανόταν ότι κάτι πηγαίνει κόντρα στις αρχές και στις λογική του. Όταν ο Ρουβίκωνας έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τον «ακτιβισμό» του στα υπουργεία και να «μπουκάρει» ακόμα και στους προθαλάμους υπουργών, ο στρατηγός βγήκε μπροστά και διακήρυξε ότι η ατιμωρησία δεν θα συνεχιστεί. 

Ωστόσο, από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι του καταλόγισαν τότε έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου.  

Δεν χαμογελούσε εύκολα, δεν μπορούσε να «πουλήσει» τον εαυτό του και, πιθανότατα, δεν ήταν σε θέση να ελιχθεί όπως άλλοι υπουργοί.

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός», είπε ο ίδιος αποχωρώντας από το υπουργείο. 

Και φορτώθηκε μία πολιτική ευθύνη τεράστια, ενδεχομένως μεγαλύτερη από εκείνη που του αναλογούσε. Κάπως έτσι, η τρίτη παραίτησή του έγινε αποδεκτή… 

Τρεις παραιτήσεις μέσα σε μία εβδομάδα 

Η πρώτη φορά που μίλησε στον πρωθυπουργό για παραίτηση ο Τόσκας ήταν την επόμενη της καταστροφής. Παρών ήταν και ο Νίκος Παππάς. Ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή, καθώς δεν θα ήταν λογικό να φύγει από τη θέση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ακόμη η τραγωδία συνεχιζόταν στο Μάτι.  

Η δεύτερη φορά που έθεσε ο ίδιος ζήτημα παραίτησης ήταν την περασμένη Πέμπτη, όταν πήγε στο Μαξίμου και είδε τον Πρωθυπουργό. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τα πρόσωπα, τις ευθύνες και για το πως πρέπει να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. 

Η συμβουλή ήταν να το ξανασκεφτεί συνολικά και όχι προσωπικά. 

Η τρίτη παραίτηση υποβλήθηκε την Παρασκευή, όταν ο Τόσκας είδε ότι ο πρωθυπουργός δεχόταν πυρά. 

Ζήτησε συνάντηση, πήγε στον πρωθυπουργό και συζήτησαν επί δύο ώρες. Κάποια στιγμή εκλήθησαν στην συζήτηση αυτή με τον Αλέξη Τσίπρα ο υπεύθυνος Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Θανάσης Καρτερός και στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έπεσαν στο τραπέζι διαφορετικές ιδέες για τον αντικαταστάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

  • Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το όνομα του Μάρκου Μπόλαρη, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με θητεία και στο ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν
  • Ένα άλλο πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, το όνομα του οποίου μπήκε στην συζήτηση, είναι Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης.
  • Για την θέση του αναπληρωτή υπουργού συζητήθηκε και το όνομα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει ήδη στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου δεν αποκαλύπτουν το όνομα. Ωστόσο, έχουν εκτιμήσει την αποφασιστικότητά του στις δυο κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί. Αυτές όμως είναι αποφάσεις που θα ληφθούν σε λίγες μέρες…

Στο μεταξύ, ο Πάνος Σκουρλέτης θεωρήθηκε ως η ”περισσότερο ασφαλής λύση” για την κάλυψη του κενού που άφησε ο Νίκος Τόσκας, βάση εμπειρίας και ικανότητας διαχείρισης πολιτικών κρίσεων. Και δύσκολα θα μετακινηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακόμα και στον επερχόμενο ανασχηματισμό.

 

 

Sponsored Post