Brexit: Οι Βρυξέλλες προτείνουν παράταση της μεταβατικής περιόδου για την Μεγάλη Βρετανία

Brexit: Οι Βρυξέλλες προτείνουν παράταση της μεταβατικής περιόδου για την Μ.Βρετανία
Jack Taylor via Getty Images

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.E για το Brexit λίγες ώρες πριν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το θέμα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, προτείνει παράταση κατά ένα έτος της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδό της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμά, θα δοθεί χρόνος για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

«Μία από τις επιλογές είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα έτος», δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η πρόταση αυτή - την οποία το επιτελείο του Μισέλ Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει - σκοπεύει να δώσει χρόνο για την επίλυση του θέματος των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, ανεπίλυτο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αναμένεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θα κάνει μία σύντομη τοποθέτηση προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από το δείπνο εργασίας στο οποίο θα βρεθούν μεταξύ τους οι 27.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής είχε αρχικά παρουσιασθεί ως «η στιγμή της αλήθειας», λιγότερο από έξι μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 29 Μαρτίου 2019, την οποία προβλέπεται να ακολουθήσει μεταβατική περίοδος.

Όμως ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο έληξε χωρίς αποτέλεσμα, κυρίως ως προς το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων για το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούν μόνο για το ότι δεν θέλουν την επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου» που θα χωρίζει την ιρλανδική νήσο στα δύο τινάζοντας στον αέρα τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Για την επίλυση του θέματος, το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει την διατήρηση της ισχύος των τελωνειακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την υπογραφή ευρύτερης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, ώστε να αποτραπεί ο τελωνειακός έλεγχος στα ενδοϊρλανδικά σύνορα που θα ισοδυναμούσε με την εγκαθίδρυση de facto σκληρού συνόρου.

Η πρόταση του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία παρουσιάσθηκε χθες στους υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης δίνει χρόνο για την διαπραγμάτευση αυτής της εμπορικής συμφωνίας, περιορίζοντας τον κίνδυνο προσφυγής στο «δίκτυ ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα, που θα εφαρμοσθεί εάν δεν έχει προκύψει καλύτερη λύση κατά τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, οι 27 θέλουν στην περίπτωση αυτή να αποσπάσουν την δέσμευση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, πράγμα που αρνείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που κατέστησε απολύτως σαφές ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ότι η ευρωπαϊκή πλευρά είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να βρεθεί μία εναλλακτική λύση στο ”δίκτυ ασφαλείας”, σχολίασε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Δημοφιλή