Γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ

Νεκρός ο Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI).
THOMAS COEX via Getty Images

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι στρατιωτικές της δυνάμεις σκότωσαν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, έναν σημαντικό ισλαμιστή μαχητή, τον οποίον κυνηγούσαν για πάνω από επτά χρόνια, σε επιχείρηση στο Μάλι.

«Στις 3 Ιουνίου οι δυνάμεις του γαλλικού στρατού, με την υποστήριξη των τοπικών τους εταίρων, σκότωσαν τον εμίρη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI), Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ, και αρκετούς από τους στενότερους συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στο βόρειο Μάλι» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

ASSOCIATED PRESS

Η ανακοίνωση του θανάτου του Ντρουκντέλ λαμβάνει χώρα περίπου έξι μήνες αφού η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, και χώρες της περιοχής συνδύασαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο πλαίσιο μιας διοικητικής δομής για να εστιάσουν στη μάχη κατά των ανταρτών που συνδέονται με το ISIS στις συνοριακές περιοχές του Νίγηρα, του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Ντρουκντέλ ήταν μεταξύ των πιο έμπειρων εξτρεμιστών μαχητών της βόρειας Αφρικής. Συμμετείχε στην κατάληψη του βορείο Μάλι από ισλαμιστές μαχητές πριν η γαλλική στρατιωτική επέμβαση το 2013 τους απωθήσει, σκορπίζοντας μαχητές ανά το Σαχέλ.

AFP via Getty Images

Ο Ντρουκντέλ πιστευόταν πως κρυβόταν στα βουνά της βόρειας Αλγερίας. Η Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική ήταν η κυρίαρχη τζιχαντιστική δύναμη στην περιοχή, πραγματοποιώντας μεγάλες επιθέσεις ως το 2013, όταν διασπάστηκε καθώς πολλοί μαχητές περνούσαν στο πιο εξτρεμιστικό ISIS καθώς καταλάμβανε περιοχές στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Ωστόσο παρέμεινε ενεργό στο Σαχέλ της βόρειας Αφρικής, περιοχή που είναι σε μεγάλο βαθμό έρημος, με ελάχιστες οργανωμένες δομές διακυβέρνησης. Από το Μάλι εστίασε τις δραστηριότητές της στα βόρεια, στη Λιβύη και την Τυνησία. Καθώς το ISIS έχανε έδαφος, επιδίωκε να προσελκύει νέα μέλη από τους βετεράνους μαχητές του.

Η Παρλί είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις- περίπου 5.100 στρατιωτικοί στην περιοχή- συνέλαβαν επίσης στις 19 Μαΐου τον Μοχάμεντ ελ Μραμπάτ, έναν μαχητή που υπέδειξε ως βετεράνο στην περιοχή και μέλος του Ισλαμικού Κράτους της Ευρύτερης Σαχάρας.

Popular in the Community