ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2018 07:32 EET

Οι γυναίκες «έσπασαν» την πιο ισχυρή παράδοση 800 ετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

oversnap via Getty Images

 

Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι οι παραδόσεις αποτελούν εγγύηση για την επιβίωση ενός πολιτισμού και εκείνοι που πιστεύουν ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής και κάθε γενιά να δημιουργεί τις δικές της. Κάποιες παραδόσεις είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνο και κάποιες ξεπερνιούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Πολλές φορές όμως το να «σπάσει» μια παράδοση είναι μια σημαντική ένδειξη προόδου.

Για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο έχει αξιολογηθεί αναρίθμητες φορές ως το καλύτερο στον κόσμο, η διατήρηση των παραδόσεων, άγραφων και μη, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φυσιογνωμίας του, όπως και για πολλά άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα με μακρά ιστορία. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως όλες οι παραδόσεις θα πρέπει να διαιωνίζονται. Ακόμη και εάν κάποιες κατάφεραν να επιβιώσουν για 800 χρόνια όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η παράδοση αυτή, στην οποία αναφέρεται το Forbes αφορά την αναλογία ανδρών και γυναικών φοιτητών του Πανεπιστημίου. Κάποτε δεν υπήρχαν καθόλου γυναίκες. Αλλά από τότε που τους επετράπη η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν περισσότερες θέσεις από τους άνδρες συμφοιτητές του στις προπτυχιακές σχολές.

Φέτος όμως αυτό άλλαξε και η παράδοση «έσπασε».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πανεπιστήμιο κάλεσε να σπουδάσουν στην Οξφόρδη 1.275 γυναίκες αλλά τελικά 1.070 εξασφάλισαν την απαραίτητη βαθμολογία για να εξασφαλίσουν μια θέση. Αντίστοιχα από τους 1.165 άνδρες στους οποίους προσφέρθηκαν θέσεις για σπουδές, ήταν 1.025 αυτοί που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ιδρύματος.

Η εξέλιξη αυτή, αποτιμάται ως ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ισότητα των φύλων και στα πανεπιστήμια όπου αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες έγιναν δεκτές για φοίτηση σε πανεπιστήμια που φοιτούσαν και άνδρες, μόλις πριν από περίπου 40 χρόνια. Στην Οξφόρδη οι πρώτες γυναίκες φοιτήτριες εισήχθησαν το 1878 οπότε και ιδρύθηκε το πρώτο κολέγιο θηλέων ενώ το 1974 επέτρεψε την εισαγωγή γυναικών στο κολέγιο αρρένων που έγινε μικτό. 

Πηγή: Forbes