Σκέψεις για έκτακτη εισφορά 10% και αναδρομικές επιβαρύνσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να εξευμενιστούν οι δανειστές

Σκέψεις για έκτακτη εισφορά 10% και αναδρομικές επιβαρύνσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να εξευμενιστούν οι δανειστές
Eurokinissi

Σενάρια για νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% από 8% που είναι σήμερα αλλά και ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 60%, φέρεται ότι προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Νέα, πρόκειται για πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Έτσι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα του 2015, προκειμένου να προκύψουν φέτος έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ. ευρώ, και να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για το 2015, η συζήτηση δεν έχει κλείσει εντελώς, λόγω του δημοσιονομικού κενού για το 2016, και της έλλειψης επιλογών για ισοδύναμα.

Από την πλευρά τους οι δανειστές προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τον τρόπο αυτό όμως, το αφορολόγητο εάν δεν καταργηθεί εντελώς, θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 5.000 ευρώ, από τα 9.550 που είναι σήμερα, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά στρώματα. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.

Δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει ο Σταθάκης

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και κληθείς να απαντήσει σχετικά με το δημοσίευμα είπε: «Αναδρομικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση...το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα, είναι πως το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος». Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο νέας έκτακτης εισφοράς.

«Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα» τόνισε.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο για διάλογο και βελτιώσεις δεδομένου ωστόσο ότι παραμένει αναλοίωτη η βασική ιδέα που λέει ότι οι όροι με τους οποίους συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα οι μισθωτοί πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς με τους οποίους συνεισφέρουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που δεν συνέβαινε "για διάφορους λόγους μέχρι τώρα".

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει μεγάλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματικών να πληρώνουν πλέον όπως και οι μισθωτοί αναλογικά και με βάση το εισόδημά τους.

Αναγνώρισε όμως ότι αυτή η κεντρική αρχή έχει πολλά περιθώρια διαλόγου "γιατί κάθε ομάδα έχει ιδιαιτερότητες".

Σχετικά με την στάση των δανειστών ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε δυο ζητήματα, αφενός να είναι βιώσιμο το σύστημα και αφετέρου το κόστος του να αποτυπωθεί στην πλευρά των δημόσιων οικονομικών.

Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι θέσπισε την προστασία στο 60% των στεγαστικών δανείων και επιθυμία της είναι τα στεγαστικά στο σύνολό τους να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.

Για τα capital controls, όπως μεταδίδει το Mega σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση του ενδεχομένου επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Παραδέχθηκε πάντως ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.

Δημοφιλή