ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/03/2016 18:38 EEST | Updated 27/03/2016 18:38 EEST

ΤτΕ: Μόνο για αγνώστους η καταγραφή στοιχείων για εκείνους που θα αλλάζουν τα 500ευρα στις τράπεζες

Alexander Demianchuk via Getty Images
ST. PETERSBURG, RUSSIA. FEBRUARY 17, 2016. 500-euro banknotes. Alexander Demianchuk/TASS (Photo by Alexander Demianchuk\TASS via Getty Images)

H διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος υπαγορεύει την καταγραφή των στοιχείων όσων είναι άγνωστοι στην τράπεζα και πηγαίνουν να «αλλάξουν» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, όπως επισημαίνουν πηγές της Τράπεζας της, με αφορμή δημοσιεύματα.

Η ΤτΕ, δίνοντας μεγάλη σημασία τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων (θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Διοικητής της) όσο και στην αποτροπή διακίνησης χαρτονομισμάτων ή μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες, επανέλαβε οδηγίες που έχει δώσει στις τράπεζες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν».

Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος της ΤτΕ λέει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές. Δηλαδή, αν κάποιος έχει έναν οποιονδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε αυτήν την τραπεζα να αλλάξει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν είναι άγνωστος, καταγράφονται, κάτι που επιβάλλει άλλωστε η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.

Sponsored Post