Τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ σε φωτογραφίες

Καρέ - καρέ τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ

Η Ελλάδα και τέσσερις χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εγκαινίασαν την Τρίτη την κατασκευή του Διαδρατικού Αγωγού (TAP) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Ο αγωγός 870 χιλιομέτρων αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου που θα συνδέει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz II με την Ιταλία.

"Ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελετή εγκαινίων του αγωγού στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο, συνολικού κόστους 5 δις ευρώ, θα διασχίζει τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα. Η Κομισιόν ενέκρινε το έργο τον Μάρτιο στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρώπης για μείωση της εξάρτησής της από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Θα μεταφέρει 10 δις κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο στην Ευρώπη μέχρι το 2020 μέσω του TAP, καθώς και του South Caucasus Pipeline από τη Γεωργία και του Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) από την Τουρκία.

"Εγκαινιάζουμε ένα σημαντικό κομμάτι ενός από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα έργα στην ιστορία της ενεργειακής βιομηχανίας", δήλωσε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Georgy Kvirikashvili. "Η Γεωργία, ως χώρα transit, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στην διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην Ευρώπη."

Ποσοστό στον TAP κατέχουν οι BP, η αζέρικη SOCAR, η ιταλική Snam, η βέλγικη Fluxys, η ισπανική Enagas και η Axpo. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει την χρηματοδότηση του έργου με 1,5 δις ευρώ.

Η Ελλάδα επιδιώκει μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική για να ενισχύσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή. Ο TAP συνδέεται με δύο ακόμη σχεδιαζόμενα ενεργειακά έργα, τον IGB, το τελικό market test του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη για τον οποίο ενδιαφέρονται διάφορες εταιρίες, όπως η αμερικανική Cheniere,o Κοπελούζος και η Bulgargaz.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του.

TAP

Δημοφιλή