ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/02/2015 06:13 EET | Updated 19/02/2015 07:14 EET

Υποβλήθηκε το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης

sooc

Υποβλήθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. To ελληνικό αίτημα για παράταση της συμφωνίας θα εξεταστεί το απόγευμα στο EuroWorking Group. Άμεσα ανακοινώθηκε ότι αύριο, Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup (με φυσική παρουσία των υπουργών, όχι τηλεδιάσκεψη τελικά) για να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Όπως επιβεβαίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το αίτημα της Ελλάδας αφορά 6μηνη παράταση της συμφωνίας με τους εταίρους, τη δανειακή σύμβαση και τους όρους από τους οποίους αυτή συνοδεύεται.

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το «κλειδί» για τη συμβιβαστική διατύπωση είναι αφενός η φράση που θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το τι αιτάται η ελληνική κυβέρνηση να παραταθεί (μνημόνιο, πρόγραμμα, δανειακή σύμβαση), αλλά και οι δεσμεύσεις που πρόκειται να αναλάβει έναντι των εταίρων.

Πάντως, η φράση «επέκταση δανειακής σύμβασης» ενδέχεται να αντικατασταθεί -μετά τις και τις χθεσινές εκ προοιμίου αντιδράσεις Σόιμπλε- με τον όρο «επέκταση συμφωνίας».

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο όρος «δανειακή σύμβαση» αντικαθίσταται με τον όρο «μηχανισμός βασικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», ο όρος «νέα συμφωνία» με τον όρο «νέος διακανονισμός» και ο όρος «σχετική ευελιξία» με τον όρο «ευελιξία».

Σύμφωνα με το Mega, στα κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ένταξη του όρου «ανθρωπιστική κρίση», ο οποίος επί της ουσίας θα δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων. Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:

 • Παράταση έως το τέλος Αυγούστου
 • Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης
 • Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο
 • Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)
 • Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ
 • Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος, να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.
 • Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:

 • Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
 • Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων
 • Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές
 • Αποπληρωμή δανείων προς όλους
 • Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς

Δηλώσεις Βαρουφάκη- Σακελλαρίδης

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός.

«Προσπαθούμε με διάλογο να βρεθούν τα κοινά σημεία, ώστε κανείς να μην μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εμμονικοί, στόχος μας είναι να κλείσει σύντομα η συμφωνία» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Τόνισε πάντως ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με μέτρα που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για δυσαρέσκεια των εταίρων σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπροθεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει και ανάγκη είσπραξης χρημάτων για τα δημόσια Ταμεία. Πρόσθεσε πως αν υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις λόγω της ρύθμισης, τότε αυτό θα απορρέει από μια «λογική» των δανειστών που αποσκοπεί στο να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς βοήθεια.

Sponsored Post