Διευθυντής Ερευνών του DIW στην HuffPost Greece: Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα πάψει να χρηματοδοτεί

Διευθυντής Ερευνών του DIW στην HuffPost Greece: Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα πάψει να χρηματοδοτεί
Getty Images

Υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του τάσσεται ο διευθυντής Ερευνών του έγκριτου «Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας» (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός σε δηλώσεις του στην HuffPost Greece, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα παραμείνει σε αυτό ως εγγυητής.

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πότσνταμ ο οποίος γεννήθηκε στο Μόναχο από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα μιλά ανοικτά για όλα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, για όλα όσα δεν έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά για το που πρέπει να εστιάσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ και τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον ο κ. Κρητικός εκτιμά ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά θα σταματήσει να χορηγεί στην Ελλάδα δάνεια.

«Αυτό που περιμένω είναι ότι ΔΝΤ θα σταματήσει να χορηγεί δικά του δάνεια αλλά θα παραμείνει μέσα στο πρόγραμμα ως εγγυητής», τονίζει στην HuffPost Greece.

Ο κ. Κρητικός τάσσεται υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει ένα haircut μόλις η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις για τις

οποίες έχει συμφωνήσει τα τελευταία έξι – επτά χρόνια και κυρίως μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ιδιωτική οικονομία», τονίζει στην HuffPost Greece.

Ωστόσο, υπογραμμίζει με νόημα πως «πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές και μετά το haircut». Ο κ. Κρητικός χαρακτηρίζει επίσης ως «αόριστες τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και τάσσεται υπέρ συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και γραφειοκρατικών διαδικασιών, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Η ελληνική πλευρά έχει μειώσει συντάξεις, έχει ανεβάσει τα όρια ηλικίας, έχει αυξήσει τους φόρους αλλά δεν έχει κάνει τίποτα για τη μείωση της γραφειοκρατίας» σημειώνει στην HuffPost Greece με νόημα και συμπληρώνει:

«Πρέπει να μειωθεί το χρονικό διάστημα που περιμένουν οι εταιρίες για να πάρουν μία απόφαση στα ελληνικά δικαστήρια ενώ απαιτείται και ένα πιο σταθερό φορολογικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι».

Επίσης ο κ. Κρήτικος επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν κρατικές επενδύσεις στη χώρα μας στην αρχή με χρήματα της ΕΕ, οι οποίες όμως θα δίνουν έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Σαμαρά – Βενιζέλου

Ερωτηθείς για το πως βλέπει με την δική του ματιά την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο κ. Κρητικός απαντά ότι δεν θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει θέληση, επειδή ακριβώς δεν πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν βλέπω θέληση από αυτή την κυβέρνηση διότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει, ενώ μιλά θετικά μόνο για την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία όμως όπως λέει κράτησε λίγο.

«Υπήρχε μία κυβέρνηση που με την οποία υπήρχε μεγάλη ελπίδα. Αυτή η κυβέρνηση ήταν του Λουκά Παπαδήμου αλλά δυστυχώς δεν έμεινε πολύ στην εξουσία», αναφέρει.

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, εκτιμά επίσης ότι έκανε κάποια πράγματα αλλά ήταν λίγα.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έκανε κάποια σοβαρά το 2013 αλλά το 2014 πήγε χαμένο» και υποστηρίζει πως «κάνανε ελάχιστα βήματα καθώς έλειπε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας».

Έξοδος από την κρίση

Και όσο για τη συνταγή εξόδου που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για την έξοδο από την κρίση; Αυτή δεν είναι άλλη από «σοβαρές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις», εννοώντας τις μεταρρυθμίσεις που προαναφέρθηκαν και έχουν να κάνουν με τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Δημοφιλή