Υπέβαλε την πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια η κυβέρνηση

H κυβέρνηση υπέβαλε την πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια
sooc

Την πρόταση της για τα κόκκινα δάνεια παρουσίασε σήμερα Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης με το κουαρτέτο των θεσμών.

Πρόκειται για την πρώτη ενότητα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη, όπου και θα υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα σημεία σύγκλισης αλλά και διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη δική της πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα στεγαστικά, δίχως ωστόσο να συζητηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κινείται ουσιαστικά στο ίδιο σχέδιο με αυτό που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομίας προ τριμήνου. Έκτοτε όμως, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης έχουν μεσολαβήσει κάποιοι μήνες διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα είναι απαραίτητες ενδεχομένως κάποιες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που συζητήθηκε είναι η δημιουργία μιας «bad» bank ή ενός ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείρισή των «κόκκινων» δανείων τα οποία εκτιμώνται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

Πιο αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο κ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το κουαρτέτο των θεσμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «υπήρξαν μικρές αποκλίσεις στις απόψεις» και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν πάει καλύτερα από ότι περίμενε.

«Οι συνομιλίες έχουν πάει καλύτερα από ότι περίμενα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου και ως εκ τούτου, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο νέου δανείου γέφυρα.

Δεύτερος γύρος με το κουαρτέτο

Η συνάντηση με τους «4» ξεκίνησε στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης και ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένου των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση.

Το βασικού μενού της συνάντησης αποτελούνταν από δύο μέρη. Από τη μια το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ και από την άλλη το θέμα των τραπεζών, το οποίο έχει να κάνει τόσο με το «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων όσο και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο τραπέζι εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια και το ΤΑΙΠΕΔ έπεσε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο δεύτερος γύρος με το κουαρτέτο των θεσμών, η οποία θα γίνει την Τετάρτη στις 11:30 το πρωί και η οποία θα σημάνει το τέλος του ά κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Εκεί θα φανεί με περισσότερες λεπτομέρειες το που ακριβώς συμφωνούν και που υπάρχει διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Με λίγα λόγια θα υπάρξει μία σύνοψη του α΄ κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

«Καίει» το θέμα των τραπεζών

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις το θέμα των τραπεζών αποτελεί ένα «καυτό» θέμα κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για την ελληνική κυβέρνηση.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέχρι τα τέλη του έτους και μένει να συμφωνηθούν το ύψος της αλλά και ο τρόπος που θα συμβεί.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με bail in έχει απορριφθεί. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το ευρωπαϊκό Ταμείο ESM, κάτι το οποίο – όπως σημειώνεται - δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Συζητείται επίσης η ανακεφαλαιοποίηση να επιτευχθεί κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόωρες συντάξεις

Πέρα όμως από όλα αυτά οι εκπρόσωποι των ''4'' τη Δευτέρα ζήτησαν να την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι θεσμοί ζήτησαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και όχι από το 2016 όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, ζητούν να ψηφιστεί εντός Αυγούστου η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη ενώ παράλληλα απαιτούν και αλλαγές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022.

Δημοφιλή