ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/06/2015 09:33 EEST | Updated 10/06/2015 10:02 EEST

Οι λόγοι της παραίτησης Ανωμερίτη από την ηγεσία του ΟΛΠ

eurokinissi

Ιδεολογικές διαφορές με το υπουργείο Ναυτιλίας και την κυβέρνηση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, επικαλείται ουσιαστικά στην επιστολή παραίτησης του ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ανωμερίτης, η κυβέρνηση διά του ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο κύριος μέτοχος του ΟΛΠ ΑΕ μετέβαλε τις προγραμματικές της θέσεις επί της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

«Η θέση μου ήταν και είναι διαχρονικά σαφής: Τα λιμάνια μετοχικά τελούν υπό την πλειοψηφία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και επιχειρησιακά μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης δίδονται σε πολλούς διαχειριστές και χρήστες. Με βάση τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της παραγωγικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος στήριζα και στηρίζω το πρότυπο του ευρωπαϊκου λιμενικού συστήματος», τονίζει ο κ. Ανωμερίτης.

Ο ίδιος αναφέρει στη συνέχεια ότι διαφωνεί με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ σε ιδιώτες και για το λόγο αυτό δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του.

Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του κ. Ανωμερίτη:

Τα ερωτήματα

Ωστόσο οι ιδεολογικές διαφορές που επικαλείται ο κ. Ανωμερίτης στην παραίτησή του προκαλούν μεγάλη εντύπωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, το μοντέλο της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ ουσιαστικά είναι το ίδιο με αυτό που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η μόνη διαφορά είναι το ποσοστό των μετοχών που θα αποκτήσει ο ιδιώτης.

Με το μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης το ποσοστό άγγιζε το 67%, ενώ με το μοντέλο της τωρινής κυβέρνησης το ποσοστό ανέρχεται σε πρώτη φάση στο 51%, ενώ το επόμενο 16% ουσιαστικά θα παραχωρηθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ από τους ενδιαφερόμενους θα είχαν κατατεθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.