Αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Κυριακή. Το καλό και το κακό σενάριο για τη Δευτέρα

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Κυριακή. Το καλό και το κακό σενάριο για τη Δευτέρα
In this photo made on Saturday, June 20, 2015, a man walks past graffiti titled
In this photo made on Saturday, June 20, 2015, a man walks past graffiti titled
ASSOCIATED PRESS

Μόλις τρία κρίσιμα 24ωρα έχουν μείνει σε Ελλάδα και θεσμούς προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία και ως εκ τούτου οι τεχνικές διεργασίες κορυφώνονται με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο προτάσεων.

Οι διαπραγματευτικός μαραθώνιος έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Κυβέρνηση και θεσμοί επιχειρούν σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν στο περιβόητο staff level agreement, το οποίο θα εξεταστεί στο κρίσιμο (και κατά πολλούς τελευταίο) Eurogoup του Σαββάτου. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να εγκρίνουν το τελικό κείμενο, τη διάρκεια της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά και την εκταμίευση κεφαλαίων ώστε η Αθήνα να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group στην οποία οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα έχουν εξετάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τη βιωσιμότητα των μέτρων, ώστε να εισηγηθούν αντίστοιχα στο Eurogroup.

Πριν όμως την εκταμίευση των χρημάτων η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία, δίνοντας έτσι σήμα και στα κοινοβούλια των έξι Ευρωπαϊκών κρατών που προβλέπουν τέτοια διαδικασία (π.χ Γερμανικό) να εγκρίνουν τη συμφωνία και την εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων προς την Αθήνα.

Το αρνητικό σενάριο

Η σαφής δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία ως το βράδυ της Κυριακής, πριν δηλαδή ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, αποδεικνύει ότι αυτή τη φορά οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παρατείνουν τη διαπραγμάτευση.

Με δεδομένο ότι “ο χρόνος τελειώνει” την 1η Ιουλίου, ενώ στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να ξέρουν από την Κυριακή το βράδυ αν η Ελλάδα την 1η Ιουλίου θα είναι εντός ή εκτός προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι “σκληροπυρινικοί” της Ευρωζώνης προειδοποιούν την Ελληνική πλευρά ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ της Κυριακής, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει οριστική ρήξη, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας.

Αντίστοιχα, αρμόδιοι παράγοντες από την πλευρά των δανειστών απαντώντας στις δηλώσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι χαρακτήρισαν “Αρμαγεδώνα” τις προτάσεις του ΔΝΤ, έλεγαν ότι “Αρμαγεδώνας” θα είναι αυτό που θα συμβεί από την ερχόμενη Δευτέρα στην Ελλάδα αν δεν συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, απαντώντας σε αυτούς τους εκβιασμούς και με αφορμή την φράση, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «The game is over», φέρεται να είπε ότι «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τρία εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Μην υποτιμάτε μέχρι πού μπορεί αν φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Τούσκ ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις και πρόσθεσε: «Οι θέσεις των θεσμών δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ και δεν διαφέρουν από το προηγούμενο (σ.σ. μνημονιακό) πρόγραμμα».

Για να καταλήξει: «Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από τον Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να “τορπιλίζει” τις διαπραγματευτικές προσπάθειες, επιζητώντας “πολιτική ταπείνωση” της Ελληνικής κυβέρνησης εξωθώντας τις καταστάσεις στα άκρα. Συνεπικουρούμενος από μια ομάδα 4-5 ομολόγων του χαρακτηρίζει πολύ «μαλακές» τις νέες προτάσεις των δανειστών και επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Ελληνικό ζήτημα.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω άσκησε βέτο στην πρόταση να αποπληρωθεί η δόση των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ με νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023, και να εφαρμοστεί η ίδια λύση για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ (ύψους 6,7 δισ. ευρώ) που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η συμφωνία

Αρμόδιοι παράγοντες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι μετά και το Eurogroup της Πέμπτης, αλλά και τις νέες διευκρινήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν σχετικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, η διαφορά που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς έχει περιοριστεί με αποτέλεσμα η συμφωνία να μην μοιάζει αδύνατη.

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, η σύγκλιση αυτή οδήγησε του Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να ορίσουν ακόμα ένα ραντεβού στις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να γεφυρωθεί το χάσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές, θέτοντας όμως ως “προαπαιτούμενο” να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, το αναπτυξιακό πακέτο και την επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Δημοφιλή