Τα καμπανάκια των δανειστών και το ασφαλιστικό, η μακρά διαπραγμάτευση και η αγελάδα με τη γάτα

Τα καμπανάκια των δανειστών και το ασφαλιστικό, η μακρά διαπραγμάτευση και η αγελάδα με τη γάτα
Sooc

Με τα εμπόδια που εγείρονται στη διαπραγμάτευση και τα μελανά σημείο του Ασφαλιστικού ασχολείται ο κυριακάτικος Τύπος, στον απόηχο των όσων έγιναν την εβδομάδα που πέρασε στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Μάλιστα το Βήμα της Κυριακής αποδίδει στους δανειστές το καρφί για το Ασφαλιστικό ότι «ζητήσαμε αγελάδα και μας φέρατε γάτα». Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δανειστές δοκιμάζουν τις αντοχές του Τσίπρα και της οικονομίας, καθώς ξυπνά ο εφιάλτης του 2015 καθώς η χώρα βαδίζει σε μια αξιολόγηση μακράς πνοής για ασφαλιστικό, δημοσιονομικά και χρέος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ασκήθηκαν πιέσεις στην Αθήνα και τη περασμένη Πέμπτη στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν πίσω την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ζητώντας από τον Ευκλέιδη Τσακαλώτο να δώσει περισσότερα στοιχεία τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα οικονομικά του 2016 ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση. Κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί εβδομάδες και σχεδόν αποκλείουν να ψηφιστεί το ασφαλιστικό τον Φεβρουάριο.

Για την εφημερίδα, προκειμένου οι πιστωτές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και προσφέρουν την ελάφρυνση του χρέους, θα ζητήσουν από τον Αλέξη Τσίπρα πρόσθετα μέτρα, κάτι που πολιτικά είναι δύσκολο να αποδεχθεί. Πάντως σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, οι Ευρωπαίοι στην παρούσα φάση δεν έχουν λόγο να βιάζονται, λέγοντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, όπως έγινε σαφές την προηγούμενη εβδομάδα, θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνο με τεχνική βοήθεια αλλά και χρηματοδοτικά, μόνο εάν εκπληρωθούν δύο όροι: χρέος και μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί δηλαδή από το ασφαλιστικό (όσο μεγαλύτερες οι περικοπές τόσο μικρότερες οι ανάγκες) και από το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο το ΔΝΤ ανεβάζει στο 3%-4% του ΑΕΠ ωε το 2018 έναντι 2% που είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Στόχος του ταμείου είναι μια συμφωνία που να του διασφαλίζει ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω και για να συμβεί αυτό ζητά μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και ευνοϊκότερη ρύθμιση για το χρέος μέσω επιμήκυνσης των λήξεων, μείωσης των επιτοκίων και αύξηση της περιόδου χάριτος.

Τα δύο όπλα

Από την άλλη το Έθνος της Κυριακής κάνει λόγο για τα δύο όπλα της κυβέρνησης που αλλάζουν τους όρους της διαπραγμάτευσης: Το πλεόνασμα και η ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει το Μαξίμου δείχνουν πλεόνασμα ύψους 0,4% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος ήταν για έλλειμμα 0,25%, ενώ ταυτόχρονα οι μετρήσεις για το 2015 παραπέμπουν σε ύφεση μόλις 0,5%, όταν στο Μνημόνιο προβλέπεται 2,5%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτά τα δύο στοιχεία θα είναι τα δύο ισχυρά χαρτιά που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει τις απαιτήσεις για επιβολή πρόσθετων μέτρων.

Δημοφιλή