Αισιοδοξία στην Αθήνα, αυτοσυγκράτηση στις Βρυξέλλες, αναμονή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αισιοδοξία στην Αθήνα, αυτοσυγκράτηση στις Βρυξέλλες, αναμονή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
BERLIN, GERMANY - JUNE 01: German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande (L) and European Union Commission President Jean-Claude Juncker give statements to the media prior to talks at the Chancellery on June 1, 2015 in Berlin, Germany. The three leaders are meeting to discuss European digital initiatives as well as the ongoing Greek financial crisis that has become more urgent as a possible bankruptcy by Greece is looming. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - JUNE 01: German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande (L) and European Union Commission President Jean-Claude Juncker give statements to the media prior to talks at the Chancellery on June 1, 2015 in Berlin, Germany. The three leaders are meeting to discuss European digital initiatives as well as the ongoing Greek financial crisis that has become more urgent as a possible bankruptcy by Greece is looming. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Αισιοδοξία στην Αθήνα, αυτοσυγκράτηση στις Βρυξέλλες, αναμονή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αυτό είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν ξεκινήσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν είχε στείλει προσχέδιο συμφωνίας στην ελληνική κυβέρνηση, πριν την τριμερή -η οποία εξελίχθηκε σε 5μερή- συνάντηση του Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν στη Huff Post Greece ότι «δεν υπάρχει κανένα προσχέδιο που να έχει αποσταλεί στην Ελλάδα. Οι θεσμοί ακόμα επεξεργάζονται το κείμενο». Αντίστοιχα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «πέρα από τη συνήθη ανταλλαγή εγγράφων, δεν έχει υπάρχει τίποτα άλλο».

Ωστόσο το «τεχνικό» κείμενο που έχει καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Βερολίνο, με την Κομισιόν να εμφανίζεται αντίθετη στην πρόταση το κείμενο να δοθεί με τη μορφή τελεσιγράφου στην Αθήνα. Αντίθετα παράγοντες από την πλευρά της Κομισιόν έλεγαν για μια πρόταση στην οποία θα πρέπει να απαντήσει πολύ γρήγορα η Ελληνική πλευρά. Αξιωματούχοι που μίλησαν στους Financial Times, τόνιζαν με τη σειρά τους πως στο κείμενο περιλαμβάνονταν οι βασικές αρχές- όροι- που θέτουν οι δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας και σημείωναν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεχθεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος, άρα εάν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός θα στηρίζεται στο 70% του προγράμματος που μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Στο ρεπορτάζ πάντως τονίζεται πως η Κομισιόν ήθελε να είναι πιο «γενναιόδωρη» με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας κυρίως «επειδή θέτει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της Ευρωζώνης» ως έχει σήμερα.

Δεδομένο είναι ότι για πρώτη φορά σε αυτό τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο τεσσάρων μηνών, όλες οι πλευρές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την κατάληξη των επαφών. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ώρα (αν όχι ώρες) οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς αναμένεται όλοι οι παράγοντες να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Και αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί με όλες τις πλευρές να θέτουν ως καταληκτική προθεσμία την 4η ή 5η Ιουνίου. Η ημερομηνία τίθεται εκ των πραγμάτων εξαιτίας των τεχνικών διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, μετά τη συμφωνία σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, οι θεσμοί θα πρέπει να συγγράψουν την έκθεση τους την οποία θα παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών. Αμέσως μετά θα πρέπει να συνεδριάσει το EuroWorking Group και στη συνέχεια το Eurogroup. Εάν το κείμενο της συμφωνίας εγκριθεί, τότε τα κοινοβούλια, σε όσες χώρες προβλέπεται τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Παράγοντας ΔΝΤ

Αδιευκρίνιστη παραμένει προς το παρόν η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν βλέπουν διάθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων να δεσμευτούν στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, τόσο βάζουν εμπόδια στο τραπέζι επαναφέροντας απαιτήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.

Γι αυτό το λόγο έμπειροι παράγοντες με άμεση γνώση των διαδικασιών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες υπάρχει συμφωνία αυτή να χαρακτηριστεί ως “συμφωνία γέφυρα” μέχρι να ξεκινήσει η μεγάλη διαπραγμάτευση για τον νέο χρηματοδοτικό πακέτο.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, με αυτό τον τρόπο το Ταμείο θα μπορούσε να αποδεχτεί τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδας και να κρατήσει τις ενστάσεις του για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ο «πυρήνας» της συμφωνίας και τα «αγκάθια»

Σε τεχνικό επίπεδο παρά τις διαδοχικές επαφές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο Brussels Group, ΦΠΑ, Ασφαλιστικό και Εργασιακά παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά οι τεχνοκράτες επιμένουν σε ΦΠΑ τριών συντελεστών με τα τρόφιμα στον χαμηλό ή τουλάχιστον στον μεσαίο συντελεστή και πρόβλεψη για πρόσθετα έσοδα 1δισ ευρώ.

Συγκεκριμένα η Ελληνική πρόταση προβλέπει:

  • ΦΠΑ 6%-7% για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων, εφημερίδες, περιοδικά και τα υπόλοιπα έντυπα
  • ΦΠΑ 11%-12% για τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση
  • ΦΠΑ 22%-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τα λουλούδια κ.ά.

Αντίθετα οι θεσμοί επιμένουν για στόχο εσόδων 1,8δισ ευρώ, τα οποία θα έρθουν με ΦΠΑ δύο συντελεστών με τον χαμηλό μεταξύ 10% και 13% και τον υψηλό μεταξύ 20% και 23%.

Δημοφιλή