Τα δημοσιονομικά στο τραπέζι κυβέρνησης - δανειστών. Τι ζητά η Αθήνα

Τα δημοσιονομικά στο τραπέζι κυβέρνησης - δανειστών. Τι ζητά η Αθήνα
Sooc

Με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια προκειμένου έως την Παρασκευή το μεσημέρι να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, κυβέρνηση και δανειστές ξανακάθονται σήμερα, Πέμπτη, στο ίδιο τραπέζι με πρώτο θέμα στην ατζέντα την πορεία των δημοσιονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έχουν δώσει ραντεβού για τις 10.00 το πρωί με τους τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών για να περάσουν από έλεγχο την πορεία εκτέλεσης τους προϋπολογισμού, αλλά και το προσχέδιο του επόμενου έτους το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο «κρας τεστ» της νέας διαπραγματευτικής περιόδου για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση με την υποστήριξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ανεβάζουν και πάλι τους τόνους αναφορικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Επίσημα το θέμα των στόχων του πλεονάσματος δεν υπάρχει στην ατζέντα αλλά έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι αδύνατο είτε έμμεσα είτε άμεσα το θέμα να μην αναφερθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές και την προετοιμασία που έχει γίνει για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), αλλά και το χρόνο κατάθεσης του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «η Ελλάδα θα ήθελε οι στόχοι για το 2019-2020 να μειωθούν στο 2% και 1,7% αντίστοιχα». Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι πολύ χαμηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα αυτή τη στιγμή δεν είναι αποδεκτοί από τους θεσμούς, με εξαίρεση τη ΕΚΤ όπως είπε ανώτατος αξιωματούχος της ΤτΕ.

Για αυτό το λόγο η Αθήνα εξετάζει και δεύτερο σενάριο με στόχους 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και 2% του ΑΕΠ το 2020. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι παρά την αρνητική στάση που κρατούν οι θεσμοί σε οποιαδήποτε κουβέντα αφορά τη μείωση των στόχων του προγράμματος, είναι εφικτό η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι και παράλληλα να αναπτυχθεί η Οικονομία.

Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αρχικά με το βασικό σενάριο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2020. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο θα συνοδεύεται από ένα αστερίσκο για τη διετία 2019-2020, η οποία θα αναφέρει ότι οι στόχοι θα επανεξεταστούν στο μέλλον εφόσον το πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς».

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Μαξίμου, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στη σημερινή συνάντηση όπου οι Έλληνες υπουργοί θα ζητήσουν μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Την ίδια στιγμή η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναζητά να βρει τη χρυσή τομή με τους δανειστές για τα τρία «αγκάθια» που έχουν προκύψει και δυναμιτίζουν το κλίμα. Αυτά αφορούν όπως αποκάλυψε η HuffPost Greece το νέο «μπλόκο» που έστησαν οι δανειστές στο νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» εξαιτίας του ακατάσχετου λογαριασμού και το νόμο για τη αποκάλυψή αδήλωτου χρήματος εξαιτίας της απαίτησης των δανειστών φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις να φτάνουν ακόμα και το 120%.

Ταυτόχρονα σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα πέντε πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά σε τελική συμφωνία για τον ακατάσχετο λογαριασμό μετά και τις διευκρινίσεις που έδωσε στους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών. Δυνατό είναι να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα των προσώπων για το Υπερταμείο «το συντομότερο δυνατό». Αντίθετα οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι χωρίζει μεγάλη απόσταση κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα του νόμου για την αποκάλυψη αδήλωτου χρήματος, καθώς οι δανειστές αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Με δεδομένο ωστόσο ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής θεωρείται πολύ πιθανό τα ζητήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά να εξεταστούν τις επόμενες ημέρες εκ του σύνεγγυς με τα τεχνικά κλιμάκια και εξ αποστάσεως με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να έχουν κλείσει όλα έως τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου.

Δημοφιλή