ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/07/2015 10:02 EEST | Updated 23/07/2015 13:41 EEST

Ως κουαρτέτο επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί - Με Χουλιαράκη οι συναντήσεις

Sooc

Αρχίζουν από την Παρασκευή να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματέυσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από την ελληνική πλευρά, στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο ίδιος παράγοντας είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (Memorandum of Understanding - MοU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ενώ μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή ή το Σάββατο στην Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Βελκουλέσκου. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σύνθεση της τρόικας θα είναι ανανεωμένη κατά τα 2/3 καθώς μαζί με τον «παλιό» Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, στην Ελλάδα έρχονται και δύο «σκληρά καρύδια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ απέκτησε το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» εξαιτίας της ιδιαίτερα σκληρής στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην τρόικα που έλεγχε το Μνημόνιο της Κύπρου.

Αντίστοιχα ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ από την ΕΚΤ, μετείχε στην τρόικα που συστάθηκε για το Μνημόνιο της Πορτογαλίας και εξαιτίας του βλοσυρού του ύφους, αλλά και του παρουσιαστικού του απέκτησε το παρατσούκλι «ζόμπι».

Η τρόικα όμως δεν αλλάζει μόνο πρόσωπα αλλά και σχήμα, καθώς πλέον γίνεται κουαρτέτο αφού στο εξής θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).