Λίγο πριν την τεχνική συμφωνία. Τα επόμενα βήματα, τα ανοιχτά ζητήματα και τα υφεσιακά μέτρα

Λίγο πριν την τεχνική συμφωνία. Τα επόμενα βήματα, τα ανοιχτά ζητήματα και τα υφεσιακά μέτρα
Eurokinissi

Μερικά βήματα πριν την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement-SLA) βρίσκονται κυβέρνηση και Θεσμοί σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά. Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως έφερε αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου τα κείμενα συγγράφονται στη βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία πρίν το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Ενδεικτική της πεποίθησης που υπάρχει στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Μιλώντας στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα απ' όσο πιστεύεται».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο το νέο πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς απέναντι στα υφεσιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ θα υπάρχει το «αντισταθμιστικό» πακέτο μέτρων επίσης 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με ότι έχει γίνει γνωστό από την πλευρά των θεσμών το αντισταθμιστικό πακέτο θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι από το 2019 οι φορολογούμενοι θα βρεθούν για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα.

Με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν καμία έκπτωση στο τελικό πακέτο μέτρων, η εξοικονόμηση του 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ ευρώ) θα έρθει από τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αν και η πληροφόρηση για το περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων παραμένει περιορισμένη, φαίνεται πως το αφορολόγητο θα μειωθεί στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους υφιστάμενους συνταξιούχους θα εφαρμοστεί από το 2020. Προσέγγιση υπάρχει και στα εργασιακά, έστω και αν παραμένουν κάποια ζητήματα ανοιχτά.

Η επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι χθες το υπουργείο Οικονομίας κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφιστούν και κάποια ακόμα νομοσχέδια πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αναμένεται να εξεταστούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group (EwG) αυτής της Πέμπτης και εκεί αναμένεται να αποφασιστεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε χθες ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα και ότι το 3ο Μνημόνιο Ελλάδας-ΔΝΤ θα ταυτίζεται χρονικά με το ευρωπαϊκό 3ο Μνημόνιο, άρα θα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις για το ρόλο του Ταμείου, καθώς και για το περιεχόμενο αλλά και τη διάρκεια του δικού του Μνημονίου αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 21-23 Απριλίου. Οι όποιες αποφάσεις θα κρίνουν και το πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Δημοφιλή