Ο κύκλος των προαπαιτούμενων έκλεισε και τώρα ανοίγει ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης

Ο κύκλος των προαπαιτούμενων έκλεισε και τώρα ανοίγει ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης
SOOC

Ο κύκλος των προαπαιτούμενων έκλεισε και τώρα ανοίγει ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου. Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να μπει επι τάπητος το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Στόχος της κυβέρνησης να ξεκινήσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, χωρίς όμως να υπάρχουν θολά σημεία, τα οποία θα βάλουν σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δοθεί σαφής οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να «τρέξουν» ακόμα και εντός των εορτών τις διαδικασίες προκειμένου αμέσως μετά τις διακοπές να είναι όλα έτοιμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, του φορολογικού των αγροτών, η διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί για το 2016.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού η απόφαση της κυβέρνησης είναι το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει την προετοιμασία της μεταρρύθμισης στη βάση που έχει θέσει η κυβέρνηση. Κύριος στόχος παραμένει η αποφυγή νέων περικοπών στις κύριες συντάξεις και η δημιουργία ειδικού ταμείου που θα συγκεντρώσει κεφάλαια προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το σύστημα.

Έστω και αν η εξίσωση μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη από τη στιγμή που οι δανειστές εμμένουν στις απόψεις τους για επιπλέον περικοπή της Ασφαλιστικής δαπάνης, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να καταθέσουν μετά τις 15 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί μέσα στο μήνα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης.

Ωστόσο, η επιμονή των δανειστών για περικοπές σε όλο το φάσμα των συντάξεων κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της αξιολόγησης , ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών.

Δεύτερο καυτό μέτωπο θα αποτελέσει η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2016, αλλά και ο ορισμός των μέτρων για την επόμενη τριετία τα οποία θα περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ)

Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, θέλουν τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 850 εκατ. Ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι και νέες απαιτήσεις για τη λήψη περισσότερων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα».

Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως «εικοτολογίες τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας», προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά κατά τη διάρκεια των επαφών σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ή την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2016.

Παρόλα αυτά οι πονοκέφαλοι στο οικονομικό επιτελείο είναι αρκετοί, όσοι δηλαδή και οι εκκρεμότητες για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν (φορολογία αγροτών, φορολογικό νομοσχέδιο, φορολόγηση ενοικίων), ενώ σε αυτούς προστέθηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ορίζει αναδρομική προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών από τις 21 Μαϊου 2015.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του 2015, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές για το 2016.

Ήδη χθες παραδόθηκε το πόρισμα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει μειώσεις στις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές από 5% έως και 20%.

Συγκεκριμένα οι μειώσεις που θα γίνουν θα προβλέπουν μείωση 5% στις φθηνές περιοχές με αξίες έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, 15%-20% για μεσαίες περιοχές (από 1.050 έως και 3.000 ευρώ) και μειώσεις 10% για τις ακριβότερες περιοχές.

Η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών θα φέρει χαμηλότερους φόρους μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομιάς ή γονικής παροχής που έγινε μετά την 21η Μαΐου 2015, ενώ θα προκαλέσει και συνολική αναδιαμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για το 2016 προκειμένου αυτός να συνεχίσει να φέρνει στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Δημοφιλή