ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/03/2016 12:28 EET | Updated 07/03/2016 13:07 EET

Επιστρέφουν την Τρίτη οι θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά τον Απρίλιο η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Τρίτη οι επικεφαλής των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί επίσημα κατά το Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών πήραν εντολή, από τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, να ετοιμαστούν για τη συζήτηση που αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup. Πρόσθεσε δε πως στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο Ασφαλιστικό, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό σημαίνει πρώτον, ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές, δεύτερον, ότι υπάρχει ακόμα ορισμένη δουλειά που πρέπει να γίνει, τρίτον, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τέταρτον, ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Σόιμπλε: Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Να μη συνδέεται το προσφυγικό με την αξιολόγηση επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. 

Ο κ. Σόιμπλε συνεχίζοντας για τη χώρα μας σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κάθε στήριξη όσον αφορά στο προσφυγικό και η Γερμανία δεν θα την αφήσει μόνη της.

«Ήμασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να λάβει αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Σημείωσε δε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Κοινή θέση θεσμών και Eurogroup η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού