Οι επτά προϋποθέσεις για τη διαγραφή-εξπρές χρεών έως και 20.000 ευρώ προς τράπεζες και Δημόσιο

Οι επτά προϋποθέσεις για τη διαγραφή-εξπρές χρεών έως και 20.000 ευρώ προς τράπεζες και Δημόσιο
sooc

Πρόβλεψη για διαγραφή- εξπρές από χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο, συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ υπάρχει στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. Οι διατάξεις αφορούν νοικοκυριά χωρίς ακίνητη περιουσία, με μηδενικά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.000 ευρώ ενώ όπως αναφέρει δημοσιεύμα της εφημερίδας «Έθνος» οι ι οφειλέτες για να πετύχουν τη διαγραφή θα πρέπει να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία.

Η νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη, ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία προκειμένου με μία αίτησή τους στα ειρηνοδικεία να διεκδικήσουν και να πετύχουν το... σβήσιμο όλων των υποχρεώσεών τους. Αρκεί αυτές να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να έχει πιθανότητες η διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες και συγκεκριμένα:

  • Την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης ο οφειλέτης δεν πρέπει να διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
  • Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβάνομενων των καταθέσεών του σε τράπεζες δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
  • Το ύψος των οφειλών δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και τις προσαυξήσεις.
  • Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
  • Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη την διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία επικύρωσης να είναι μηδενικά.
  • Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης συμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Δημοφιλή