Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου

Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου
The Greek Parliament reflected on a touristic bus showing the Parthenon in Athens, May 18, 2016 (Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto via Getty Images)
The Greek Parliament reflected on a touristic bus showing the Parthenon in Athens, May 18, 2016 (Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Για αντίστροφη του κλίματος και ισχυρές πιθανότητες σημαντικής προόδου έως και το Eurogroup της 20ής Μαρτίου κάνουν πλέον κυβερνητικοί παράγοντες καθώς όπως αναφέρουν υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές στα αρκετά από τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο για να υπάρξει οριστική τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement- SLA) με τους δανειστές θα πρέπει να κλείσουν και τα μέτρα μετά το 2018, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη την τελική συμφωνία έως τη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου.

Ένα από τα δύο μεγάλα «αγκάθια» της αξιολόγησης μοιάζει να έχει φύγει από τη μέση. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά την αποδοχή από την πλευρά των δανειστών των στοιχείων για το πλεόνασμα του 2016. Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών « Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 - 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου. Είναι πιθανόν μέχρι της 20 Μαρτίου (Eurogroup) να υπάρχει Staff Level Agreement (SLA). Θα έχει, σχεδόν, συμφωνηθεί».

Παρόλα αυτά απόσταση υπάρχει ακόμα αναφορικά με τα εργασιακά, τα οποία για να συμφωνηθούν θα πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η τεχνική συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, εφόσον υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς παραμένει ανοιχτό το θέμα των μέτρων για μετά το 2019.

Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις υπάρχει συμφωνία μόνο για το μέγεθος των μέτρων, το οποίο θα είναι 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ) και για τους δύο βασικούς τομείς που θα επιβληθούν, δηλαδή φορολογικό και Ασφαλιστικό.

Ακόμα όμως κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν καταλήξει στην τελική λίστα, αλλά και στον χρόνο επιβολής τους. Η μείωση του αφορολόγητου μοιάζει δεδομένη και μάλιστα από το 2019. Αντίθετα υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν στην επιβολή των μειώσεων ακόμα και στην κατώτατη σύνταξη, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ως όριο τις συντάξεις των 800 ή και 1000 ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των «αντισταθμιστικών» μέτρων, αν και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση με τους Θεσμούς. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά το μείγμα των μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα και κοινωνικού, αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις των Θεσμών, αλλά και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι "Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή αν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα".

Οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018 θα συνεχιστούν και σήμερα αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ το μεσημέρι αναμένεται νέα συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Δημοφιλή