ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/02/2015 02:28 EET | Updated 04/02/2015 02:37 EET

Επόμενη στάση στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο, η Γερμανία

ASSOCIATED PRESS
In this Thursday, Jan. 22, 2015 photo, President of European Central Bank Mario Draghi speaks during a news conference in Frankfurt, Germany, following a meeting of the ECB governing council. Draghi delivered on a pledge to do whatever it takes to pull Europe out of a deep and prolonged slump. The central bank will buy 1.1 trillion euros ($1.3 trillion) worth of government and corporate bonds through September 2016 _ longer if necessary _ to shrink the euro’s value, boost exports and encourage borrowing, spending and hiring. (AP Photo/Michael Probst)

Με το βλέμμα στραμμένο στην Γερμανία θα είναι σήμερα και την Πέμπτη αναλυτές, αγορές και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς οι επόμενοι δύο σταθμοί στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ίσως να είναι και οι πιο κρίσιμοι.

Στην πρώτη του επίσκεψη επί γερμανικού εδάφους ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σήμερα και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο και αναμένεται να αναλύσει διεξοδικά τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό ραντεβού ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να αναλύσει στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Παράλληλα, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, θα θέσει στον κ. Ντράγκι το αίτημα της κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων “εργαλείο” που θεωρείται απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της ανάγκης πριν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα τους οι Fianancial Times αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει θετικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας πιθανότατα την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα. «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση».

Πάντως, έμπειροι αναλυτές σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT έλεγαν ότι η μη έγκριση του ελληνικού αιτήματος αυτή τη στιγμή από την ΕΚΤ είναι αναμενόμενη καθώς ο κ. Ντράγκι θα περιμένει πρώτα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων για την επόμενη ημέρα του προγράμματος.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Ντράγκι θα ήταν σαν να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Ευρώπης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες.

Ραντεβού στο Βερολίνο

Το πολυαναμενόμενο ραντεβού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ δρόμο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Βέβαια, σε αυτό το δρόμο δεν θα λείψουν και οι παγίδες. Για παράδειγμα το Bloomberg προβλέπει η καγκελάριος Μέρκελ, να κρατήσει στάση αναμονής μέχρι να «μείνει» η Ελλάδα από ρευστό.

 Tο δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία αναμένεται να παίξει ένα παιχνίδι υπομονής μέχρι τον Απρίλιο ή το Μάιο, οπότε τα οικονομικά της Ελλάδας θα φτάσουν στα όριά τους.

Τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων αναμένεται αν αποτελέσουν το κυρίως πιάτο κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως ειδικά για το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και πέντε ημέρες πριν από την τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.