ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2016 07:36 EET | Updated 11/02/2016 07:36 EET

Υπέρ της απόσυρσης των 500ευρων ο Κερέ. «Οι Αρχές υποψιάζονται ότι χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς»

Bloomberg via Getty Images
Francois Villeroy de Galhau, governor of the Bank of France, pauses during a news conference as a new 20 euro currency bank note is unveiled in Paris, France, on Tuesday, Nov. 24, 2015. Villeroy is the second Frenchman in the 25-member European Central Bank Governing Council, together with Executive Board member Benoit Coeure, who had also been tipped for the Bank of France job. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images

Υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500ευρων τάχθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.

«Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των 500ευρων», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες Αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόβλημα στην απόσυρση των 500ευρων λόγω του άγχους που υπάρχει στη Γερμανία για την κατάργηση των πληρωμών με μετρητά, ο Κερέ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δικαιολογημένο επιχείρημα, προσθέτοντας: «Θέλω να τους καθησυχάσω ότι δεν πρόκειται για απόσυρση των χαρτονομισμάτων γενικά, η συζήτηση γίνεται μόνο για τα 500ευρα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως τουλάχιστον το 20% της αξίας των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία - κυρίως 500ευρα και 50ευρα - βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης, κυρίως στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post