Κοινή γραμμή χαράσσουν οι πιστωτές περιμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Κοινή γραμμή χαράσσουν οι πιστωτές περιμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Alexandros Michailidis / SOOC

Με απόλυτα συντονισμένες κινήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι δανειστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, την ΕΚΤ τον EFSF και το ΔΝΤ έχουν χαράξει κοινή γραμμή έχοντας συμφωνήσει να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ανατροπές, συναποφασίζοντας για τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της Ελλάδας.

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και τις δηλώσεις ηγετών κρατών της Ε.Ε είναι προφανές ότι οι δανειστές «παγώνουν» τις διαπραγματεύσεις αλλά και τις επαφές με την Ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το δημοψήφισμα. Έως τότε θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα προετοιμάσουν την στάση τους για την ερχόμενη Δευτέρα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα.

Ενδεικτικό της στάσης αναμονής που κρατούν προς το παρόν οι δανειστές είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έκανε πράξη το χειρότερο σενάριο, αποφασίζοντας για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον να μην τραβήξει την «πρίζα» από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η απόφαση του δ.σ της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, αλλά και να μην λάβει καμία απόφαση για μεγαλύτερο haircut στα τραπεζικά ενέχυρα, διατήρησε ζωντανές για ακόμα μερικές ημέρες τις τράπεζες, περιμένοντας τις εξελίξεις του δημοψηφίσματος.

Το ΔΝΤ μπορεί να αποφάσισε να μην δώσει περίοδο χάριτος προς την Ελλάδα μετά την αθέτηση πληρωμής της δόσης, ωστόσο αποφάσισε να πετάξει το «μπαλάκι» των πρωτοβουλιών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει για αυτούς η μη έγκαιρη αποπληρωμή της δόσης προς το Ταμείο.

Και ο EFSF όμως προς το παρόν δεν τράβηξε το σχοινί καθώς η εισήγηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ στα κράτη μέλη της ευρωζώνης ήταν να μην γίνει αυτή τη στιγμή χρήση αλλά να επιφυλαχτούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurgroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την απόφαση να μην παραταθεί το πρόγραμμα που έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ αναφορικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η Ελληνική κυβέρνηση αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπήρξαν οι προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των θεσμών. Αυτή τη στιγμή απλά λάβαμε υπόψη αυτές τις προτάσεις. Η βασική απόφαση ήταν ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, την άρνηση των προηγούμενων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του «όχι», δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο».

Βαρουφάκης: Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν παγώσει

Τελείως διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα που έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης όχι μόνο δεν έχουν «παγώσει», αλλά αντίθετα επιταχύνονται γεγονός που αποδεικνύεται από τα δύο διαδοχικά Eurogroup την Τρίτη και την Τετάρτη.

Σε αυτό το κλίμα αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης».

Η ελληνική πρόταση

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση στην πρόταση της προς τους δανειστές επαναλαμβάνει την πρόθεση της για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία όμως θα συνοδεύονται με μια συμφωνία για το χρέος και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Η νέα πρόταση καταγράφει τη σύγκλιση που υπάρχει στα περισσότερα μέτρα, με κυριότερα:

  • τη σταδιακή αύξηση στο 100% της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων
  • την εξάλειψη της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών
  • την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τον υπολογισμό των συντάξεων, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος θα φέρει μειώσεις στις υψηλές συντάξεις
  • την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος 2019.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο αίτημα της:

  • να «παγώσει» η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • να μετατεθεί η μεταρρύθμιση του εργασιακού για το φθινόπωρο
  • να διατηρηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
  • να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές
  • αλλά και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Δημοφιλή