ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/02/2015 12:30 EET | Updated 04/02/2015 12:30 EET

ΔΝΤ: Δεν έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Funds (IMF) mission chief in Greece Poul Thomsen arrives for a meeting between Greek government officials and the debt inspectors at Greece's Finance ministry on Sunday, March 16, 2014. The debt inspectors from the European Central Bank, European Commission and IMF, known as the troika are in Athens to approve another bailout loan. (AP Photo/Kostas Tsironis)

Μετά την επιβεβαίωση της συνάντησης Τόμσεν- Βαρουφάκη στο Παρίσι, το ΔΝΤ σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους της προς το Ταμείο.

«Υπάρχει ένα συμπεφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις (ελληνικές) αρχές σχετικά με μια αλλαγή του πλαισίου αυτού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Την αποκάλυψη της «μυστικής» συνάντησης Βαρουφάκη-Τόμσεν έκανε ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε και από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, η συνάντηση ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών, δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους. Χωρίς ωστόσο να αναφέρεται το αντικείμενο των συνομιλιών.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, και σε ό,τι αφορά το ποσοστό του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες χώρες, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό έναν όρο: «Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».