Οι διάλογοι στο ΔΝΤ για την Ελλάδα και η επιστολή Τσίπρα με την προειδοποίηση για μη αποπληρωμή της δόσης

Οι διάλογοι στο ΔΝΤ για την Ελλάδα και η επιστολή Τσίπρα με την προειδοποίηση για μη αποπληρωμή της δόσης
French Finance Minister Christine Lagarde delivers a statement outside the International Monetary Fund (IMF) Headquarters in Washington, DC, June 23, 2011. AFP PHOTO/Jim WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)
French Finance Minister Christine Lagarde delivers a statement outside the International Monetary Fund (IMF) Headquarters in Washington, DC, June 23, 2011. AFP PHOTO/Jim WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)
JIM WATSON via Getty Images

Όλη και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για όσα συζητήθηκαν σχετικά με την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη Πέμπτη.

Μεταξύ των αποκαλύψεων όμως είναι και η επιστολή, που σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», της Κυριακής, έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να δήλωνε πως «θα μπορούσε να πληρώσει τη δόση των περίπου 750εκατ. μόνο αν η ΕΚΤ άρει του περιορισμούς στη ρευστότητας».

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, τα κυρίαρχα θέματα ήταν ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα αλλά και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Για μια ακόμη φορά, ο παλαιός γνώριμος της Ελλάδας, Πόουλ Τόμσεν ήταν ο βασικός ομιλητής ενώ από πλευράς της χώρας μας, το βάρος να απαντήσει στις αναφορές του είχε ο κ.Θάνος Κατσάμπας.

Πρόοδος και «αγκάθια»

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Τόμσεν αναγνώρισε μεν πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει για συγκεκριμένα μέτρα. Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση για Ελλάδα εάν δεν κλείσει η συμφωνία αν και προέβλεψε πως δεν αναμένεται τι προσεχείς ημέρες.

Υποστήριξε ακόμη πως οι συζητήσεις παραμένουν προβληματικές- αν και υπήρχαν βελτιώσεις επί του διαδικαστικού- με βασικότερο πρόβλημα τη μη δυνατότητα «πρόσβασης» των τεχνικών κλιμακίων στους υπουργούς. Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και η οπισθοχώρηση στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων είναι τα κρίσιμα ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι όροι για την εκταμίευση

Η αναφορά του κ.Τόμσεν που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή σχετικά με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης αφού όπως ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και αν το πρόγραμμα δεν είναι χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12μήνες. «Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας, σημαίνει ότι θα χρειαστεί συμφωνία για επόμενο πρόγραμμα, ώστε η χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο...αντιθέτως για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ΕΚΤ δεν χρειάζεται συμφωνία των θεσμών, αλλά μόνο οι “λογικές διαβεβαιώσεις” ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Το ενδεχόμενο της μη πληρωμής

Το θέμα πάντως το οποίο συζητήθηκε πρώτο κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, ήταν η πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής δόσης και συμφωνήθηκε πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, το ΔΣ θα ενημερωθεί την ίδια ημέρα. Αναφέρθηκε όμως και στα βήματα που θα ακολουθηθούν στη συνέχεια. Αρχικά το προσωπικό του ΔΝΤ θα διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης αλλά και την μετακύλιση του κινδύνου χρεοκοπίας στα ομόλογα ESM, PSI. Ωστόσο δεν κατέστη σαφές πως θα αντιδρούσε η ΕΚΤ.

Δημοφιλή