ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/12/2015 12:55 EET | Updated 22/12/2015 13:29 EET

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Dieter Spannknebel via Getty Images
Digital, Euro-Rettungsschirm, german phrase synonymous to European Financial Stability Facility EFSF and European Stability Mechanism ESM

Εγκρίθηκε και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM.

Η απόφαση έγινε γνωστή λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Twitter, «το ΔΣ του ESM μόλις ενέγκρινε την απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης 1 δισ. Το δελτίο Τύπου αναμένεται σε λίγο».

Λίγα λεπτά αργότερα εξεδόθη το δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι το ΔΣ του ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ έπειτα από την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων από την Ελλάδα. Το ποσό αυτό, συνεχίζει το ESM, θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του χρέους, της κάλυψης προϋπολογισμού και για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων που στηρίζονται από την ΕΕ.

Ο επικεφαλής τους ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ο ESM στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο μεταρρυθμίσεων που είναι σημαντικές για τον εκσυχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτα παραδείγματα αφορούν στην ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος θα επιφέρει μείωση των τιμών, καθώς επίσης και στη δημιουργία νέου νόμου που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα αξιόγραφα, κάτι που θα απελευθερώσει τη ρευστότητα και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα».

Επιπλέον ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε: «Ελπίζω η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας θα συνεχιστεί, έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση από τον ΕSM να μπορέσει να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει στις διαβουλεύσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους για την Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει στο παρελθόν και το Eurogroup».

To 1 δισ. είναι η τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Ο ESM έχει επίσης αποδεσμεύσει 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η συνολική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 21,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ισούται με περίπου το 25% του αρχικού ποσού των 86 δισ. που εγκρίθηκε στις 19 Αυγούστου 2015

Sponsored Post