Η απόπειρα «στραγγαλισμού» της ελληνικής οικονομίας και οι εκπλήξεις του Eurogroup

Η απόπειρα στραγγαλισμού και οι εκπλήξεις του Eurogroup
FILE - In this Feb. 6, 2014 file photo, President of European Central Bank Mario Draghi speaks during a press conference following the meeting of the governing council in Frankfurt, Germany. An adviser to the European Court of Justice says the European Central Bank's offer to purchase government bonds of troubled countries, a key backstop in Europe's struggle against its debt crisis, is compatible in principle with the basic EU treaty. (AP Photo/Michael Probst, File)
FILE - In this Feb. 6, 2014 file photo, President of European Central Bank Mario Draghi speaks during a press conference following the meeting of the governing council in Frankfurt, Germany. An adviser to the European Court of Justice says the European Central Bank's offer to purchase government bonds of troubled countries, a key backstop in Europe's struggle against its debt crisis, is compatible in principle with the basic EU treaty. (AP Photo/Michael Probst, File)
ASSOCIATED PRESS

Για τεχνητή ένταση από την πλευρά των δανειστών με μοχλό πίεσης τη ρευστότητα και στόχο την πλήρη υπαναχώρηση από τις Ελληνικές θέσεις, μιλούν στην κυβέρνηση, ενώ αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν τη συμφωνία του Eurogroup από τη στιγμή που επαναφέρουν στο τραπέζι απαιτήσεις του μνημονίου, αγνοώντας έτσι την επιστολή που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 23 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι η παρουσίαση της λίστας των Ελληνικών προτάσεων από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας, θα περιορίσει της πιέσεις καθώς όπως αναφέρουν “έχει γίνει αναλυτική παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων με κοστολόγηση όπου χρειάζεται”.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και κυρίως από το Βερολίνο είναι ότι το Eurogroup δεν έχει διάθεση να διευκολύνει την Ελλάδα στα θέματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τουλάχιστον πριν παρουσιάσει πρόοδο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γυρίσει ο κ. Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα έδιναν ταμειακή ανάσα στην κυβέρνηση, εν όψει της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο.

Αντίστοιχα απίθανο είναι να αλλάξει η στάση του Eurogroup και στο ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 15δισ ευρώ. Το σήμα που έστειλε χθες από την Λευκωσία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ήταν ξεκάθαρο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά εμμέσως πλην σαφώς ότι ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους με ιδίους πόρους.

Η οριακή αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA κατά 500εκατ ευρώ σημαίνει ότι η ΕΚΤ βάζει σημαντικά εμπόδια στα Ελληνικά σχέδια άντλησης ρευστότητας από τα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Και αυτό γιατί η απόσυρση των διαθεσίμων από τους λογαριασμούς που έχουν στις τράπεζες φορείς και Ταμεία θα προκαλέσει μείωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, σε μια εποχή που ακόμα δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση με τις αναλήψεις.

Αντίστοιχο φρένο έβαλε ο Μάριο Ντράγκι και στο αίτημα αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την έκθεση των τραπεζών σε ομόλογα, έντοκα, δάνεια του Δημοσίου, ενώ επανέλαβε ότι τα ιδρύματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το πλαφόν των 15δισ ευρώ που έχει θέσει με την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό στο Eurogroup της Δευτέρας, η ελληνική πλευρά να μην περιοριστεί στους 6 μεταρρυθμιστικούς άξονες που έχει ανακοινώσει, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σχέδιο άμεσης ολοκλήρωσης τουλάχιστον μιας ιδιωτικοποίησης, από τον κατάλογο όσων σχεδίων είναι σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερα σημασία έχει και η ανακοίνωση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι.

Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν ο κ. Βαρουφάκης να ενημερώσει τους ομολόγους του στο Eurogroup της Δευτέρας, αναφορικά με τη συνεργασία που θα έχει η Ελλάδα με τον ΟΟΣΑ για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο με στόχο την περικοπή της σπατάλης.

Πάντως, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ελληνικού ζητήματος σε ένα έκτακτο Eurogroup πρίν την επόμενη τακτική συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου και μέχρι τότε θα μεσολαβήσει μόνο μια άτυπη συνάντηση στις 24 Απριλίου στη Λετονία.

Δημοφιλή