Ντράγκι: Υπό προϋποθέσεις τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Ντράγκι: Υπό προϋποθέσεις τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
European Central Bank President Mario Draghi attends a Eurogroup meeting at the European Council in Brussels, December 8, 2014. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
European Central Bank President Mario Draghi attends a Eurogroup meeting at the European Council in Brussels, December 8, 2014. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Τούτο προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του2015, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ , έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ωστόσο, όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αφορά σε τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων», διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.

Το πρόγραμμα αφορά σε συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνολικά το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 1,1 τρισ. ευρώ ενώ τα ομόλογα θα έχου διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια.

Θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την ΕΚΤ και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης LTRO’s, μειώνοντας το επιτόκιο.

Με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,15 έναντι 1,1630 νωρίτερα.

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παραμένουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για Ντράγκι

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση. «Διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό», τονίζει το γραφείο τύπου του κόμματος επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως ο Μ. Ντράγκι απέρριψε και την πολτιική της λιτότητας που υποστηρίζει η Α. Μέρκελ και ο Α. Σαμαράς. Ο Μ. Ντράγκι «απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ», υπογραμμίζει και υπενθυμίζει «πως τα

τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής».

Ικανοποίηση Βενιζέλου

Την ικανοποίηση του για τις δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή για να μην υπάρχει κενό και ότι εφόσον η Ελλάδα είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους, θα έχει ίση μεταχείριση γιατί, ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα.

Δημοφιλή