Ντράγκι: Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει, δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια

Ντράγκι: Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει, δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια
President of the European Central Bank Mario Draghi arrives to address the committee on economic and monetary affairs at the European parliament in Brussels on Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
President of the European Central Bank Mario Draghi arrives to address the committee on economic and monetary affairs at the European parliament in Brussels on Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Στη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση και πως τα κεφαλαιακά ελλείμματα των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι αντιμετωπίσιμα, προέβη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του υπογράμμισε πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει εντός του 2015 και πως δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων. Μάλιστα σχολίασε πως το ποσό που θα χρειαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι αρκετά μικρότερο από την αρχική εκτίμηση.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων συνδέοντας το μάλιστα με την επιτυχή έκβαση τόσο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και της άρσης, στη συνέχεια, των capital controls.

Επίσης ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως τα ελληνικά ομόλογα θα είναι εφικτό να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ σημειώνοντας ωστόσο πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η χώρα μας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής και να τηρεί τους όρους που εμπεριέχονται στο το πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μάριο Ντράγκι έκανε αναφορά στην Ευρωζώνη λέγοντας πως βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ είναι μία διαδικασία η οποία προχωρά με μέτριους ρυθμούς.

«Μέχρι στιγμής η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ έχει δείξει κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας στην αντιμετώπιση των εξωτερικών επιδράσεων που έχουν την τάση να αποδυναμώνουν τη ζήτηση. Ενώ η εξωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει, τα μερίδια των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ σε άλλες αγορές έχουν αυξηθεί. Το χαμηλότερο κόστος της ενέργειας και των μέτρων νομισματικής πολιτικής στηρίζουν την κατανάλωση και με αυξανόμενο ρυθμό τη δημιουργία νέων κεφαλαίων».

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο «οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο είναι εμφανείς. Επίσης η δυναμική ανόδου του πληθωρισμού έχει εξασθενίσει κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου αλλά και των καθυστερημένων αποτελεσμάτων του ισχυρού ευρώ, που είδαμε νωρίτερα μέσα στον χρόνο». Σύμφωνα με τον ίδιο η ομαλοποίηση των τιμών καταναλωτή θα πάρει πολύ περισσότερο από τον χρόνο που ανέμενε η ΕΚΤ.

Ακόμη ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τα ρίσκα για τη νομισματική πολιτική.

Όπως είπε τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική σημειώνοντας πως η σταθερότητα των τιμών εντός της Ένωσης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και πως εάν η μεσοπρόθεσμη νομισματική σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της.

«Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείται ένα ιδιαίτερα δυνατό και ευέλικτο εργαλείο. Στην ουσία έχουμε πει ότι το πρόγραμμα θα "τρέξει" και μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που να πετυχαίνει τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» είπε.

Τέλος αναφερόμενος στα προγράμματα προσαρμογής παραδέχθηκε πως η διαδικασία προσαρμογής ήταν επώδυνη και πρόσθεσε «σκεφτείτε ότι μια προσαρμογή χωρίς οικονομική βοήθεια θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρή».

«Τα προγράμματα είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, που είχαν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια και συχνά αντανακλούν λανθασμένες εθνικές πολιτικές. Και όπως έχουμε ξαναπεί: Μην κατηγορείτε τους πυροσβέστες για τη φωτιά» κατέληξε.

Δημοφιλή