ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/08/2016 18:47 EEST | Updated 07/08/2016 07:08 EEST

Σαρωτικοί οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής - Τα πρώτα «λουκέτα» των 48 ωρών και η προειδοποίηση της ΓΓΔΕ

Cathal McNaughton / Reuters
A man buys snacks in the village of Fira on the Greek island of Santorini, Greece, July 1, 2015. Greece's last-minute overtures to international creditors for financial aid on Tuesday were not enough to save the country from becoming the first developed economy to default on a loan with the International Monetary Fund. REUTERS/Cathal McNaughton

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να "πολεμήσει" τη φοροδιαφυγή, δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι που άρχισαν ήδη κλιμάκια επιθεωρητών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής είχε ανακοινώσει σχέδιο 30.000 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής σε όλη την επικράτεια. Στόχος, όπως είχε τονίσει, είναι να γίνει σαφές το μήνυμα ότι η Γενική Γραμματεία είναι παρούσα σε όλη την τουριστική περίοδο.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή τη διάταξης για άμεσο λουκέτο στα καταστήματα, ο νόμος ενεργοποιήθηκε και σήμερα, Σάββατο, σφραγίστηκε γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, η οποία και θα παραμείνει κλειστή για το επόμενο 48ωρο. Οπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του ελέγχου χθες το βράδυ, υπήρχαν 30 διαφορετικές παρέες εντός του καταστήματος και δεν είχε κοπεί ούτε μια απόδειξη.

Λουκέτο όμως μπήκε και στην Αθήνα και την επιχειρήση Cava Panas, στα Άνω Πατήσια, καθώς το κατάστημα δεν είχε κόψει συνολικά 15 αποδείξεις.

Όπως σημειώνουν από τη ΓΓΔΕ, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι επιχειρηματίες είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση μπαίνει στο «στόχαστρο» και ελέγχεται η φορολογική της συμπεριφορά. Το πρόστιμο, το οποίο ξεκινά από τα 250 ευρώ και διαμορφώνεται στο μισό του ΦΠΑ που δεν αποδίδει ο επιχειρηματίας- είναι μόνο η αρχή, αναφέρουν.

Τονίστηκε δε ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση και θα διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έμφαση θα δίνεται στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή οι ελεγκτές θα προχωρούν στην επιβολή λουκέτου για 48 ώρες, στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ

Sponsored Post