ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/11/2015 12:36 EET | Updated 16/11/2015 12:43 EET

Deloitte: H ελληνική κρίση κατέστρεψε την οικονομική και νομισματική ένωση στις χώρες εκτός ευρώ

www.forbes.com/sites/greatspeculations/2012/11/26/diving-...) , Yes Scotland campa" data-caption="This image is licensed under Creative Commons (CC BY-SA 2.0). You do not need my permission to use it. If you want to tip you can send BTC to 1NVjaFHznpJP7XDVErjZ7WDQm19rw14sc2The euro casts a long shadow but also glimmers with future promise in the sunlight.Image used by Forbes (www.forbes.com/sites/greatspeculations/2012/11/26/diving-...) , Yes Scotland campa" data-credit="alf.melin/Flickr">

Η ελληνική κρίση κατέστρεψε την οικονομική και νομισματική ένωση στις χώρες εκτός ευρωζώνης, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα Euractiv το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας της Deloitte, βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε σήμερα και καταδεικνύει τα ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα που πυροδότησε η ελληνική κρίση του περασμένου καλοκαιριού στους επικεφαλής των επιχειρηματικών κύκλων των κρατών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, 1.300 ανώτερα οικονομικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων από 15 χώρες ρωτήθηκαν για το κατά πόσο θεωρούν ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα έχουν μακροπρόθεσμα επηρεάσει τη νομισματική ένωση της ΕΕ. Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι είναι της άποψης ότι έχουν καταστραφεί οι προοπτικές για μία σταθερή και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, ενώ μόλις το 17% πιστεύει ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης έχει βελτιώσει τις προοπτικές. Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το συναίσθημα στην Πολωνία, τη μόνη χώρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετείχε στην έρευνα, ενώ τα πιο αισιόδοξα εμφανίζονται τα οικονομικά στελέχη στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη έρευνα αφορά την απαισιοδοξία των κρατών της Βόρειας κυρίως Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας) ως προς τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ, η οποία μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί λόγω της πτώσης των εξαγωγών, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γεωπολιτικός παράγοντας αναφέρεται συχνά ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις επιχειρήσεις στους επόμενους 12 μήνες.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)