Καταγγελίες ΕΛΣΤΑΤ: Στα τέλη του 2014 στελέχη του δημοσίου δεν επέτρεψαν την αναθεώρηση του ελλείμματος

Καταγγελίες ΕΛΣΤΑΤ: Στα τέλη του 2014 στελέχη του δημοσίου δεν επέτρεψαν την αναθεώρηση του ελλείμματος
eurokinissi

Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό, αναμένεται να προκαλέσει η καταγγελία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, σύμφωνα με την οποία στελέχη του Δημοσίου που δεν κατονομάζονται, προσέγγισαν την ΕΛΣΤΑΤ κατά το τέλος του 2014 ζητώντας από αυτή να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων που σχετίζονται με τη Διαδικασία περί Υπερβολικού Ελλείμματος.

Η καταγγελία περιλαμβάνεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου και επισημαίνεται ότι ο στόχος αυτής της παρέμβασης, ήταν να καθυστερήσει η εργασία της αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεσή της «η Επιτροπή ενηµερώθηκε ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δηµοσίου προκειµένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαµβάνουν υπόψη νέα διαθέσιµα στοιχεία υψηλής ποιότητας». Μάλιστα, η επιτροπή σημειώνει ότι το συµβάν αυτό «είναι πολύ απογοητευτικό» για δύο λόγους:

1. Επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόµα έλλειψη της επίγνωσης της πλήρους απρέπειας της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ µε αυτό τον τρόπο σε αντίθεση µε την Αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

2. Δείχνει έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται την Αρχή της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του Κώδικα και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και µεθόδων πραγµατοποιείται µόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

Παράλληλα, η ΣΟΕΠ παροτρύνει την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τη Δέσµευση που υπέγραψε το 2012, υλοποιώντας όλες τις προβλεπόµενες δράσεις, συµπεριλαµβανοµένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων. Επίσης, την προτρέπει «να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελµατική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εµπιστοσύνης στις Ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονοµευθεί η αξιοπιστία τους».

Επιπροσθέτως των παραπάνω, η Επιτροπή εφιστά την προσοχή στις δυσκολίες που υπάρχουν στην ερµηνεία και εφαρµογή του κύριου στατιστικού νόµου, όπως ισχύει, και «σε απειλές στην ακεραιότητά του είτε µέσω αναθεωρήσεων του ίδιου του Νόµου είτε µέσω της υιοθέτησης άλλων νοµοθετηµάτων που µπορεί να έχουν ως αποτέλεσµα την υπονόµευση κάποιων εκ των βασικών σηµείων του στατιστικού νόµου».

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή έχει «την άποψη ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ως θέµα προτεραιότητας, να γίνουν τα απαραίτητα βήµατα για να διασφαλιστεί ότι η ακεραιότητα του Στατιστικού Νόµου προστατεύεται στον ανώτατο βαθµό».

Επίσης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στα µέσα του 2015, η Επιτροπή επισηµαίνει την «ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της διαδικασίας διορισµού στη θέση».

Η υπόθεση Γεωργίου

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στο χρονικό της δικαστικής υπόθεσης του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η μακροχρόνια δικαστική διαδικασία κατά του Πρόεδρου και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και οι περιστάσεις και τα γεγονότα που την περιβάλλουν, εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, καθώς και να πλήττουν τη φήμη της ΕΛΣΤΑΤ και την ικανότητά της να εκπληρώνει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρεται πως στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα του 2015, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της διαδικασίας διορισμού στη θέση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συστήνει ότι πρέπει να οριστεί μία διαφανής και αντικειμενική διαδικασία επιλογής που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του καλύτερου υποψηφίου.

«Μία τέτοια διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει τον ορισμό στο νόμο των αποκλειστικών κριτηρίων επιλογής για τη θέση, την προετοιμασία μίας ολοκληρωμένης περιγραφής της εργασίας και την χρήση ενός υψηλού επιπέδου ανεξάρτητου συμβουλίου επιλογής με νομική εντολή, το οποίο θα αποτελείται από εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πεδίο της στατιστικής ή σχετικών επιστημών και διοίκησης», σημειώνεται στην έκθεση.

Υπουργείο Οικονομικών: Αινιγματική και αόριστη η καταγγελία

Στη «Δεύτερη Ετήσια Έκθεση» της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής», που εκτείνεται σε 17 σελίδες, οι 4 σελίδες αναφέρονται εκτενώς στη δικαστική εκκρεμότητα του σημερινού προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με απαξιωτικές, μάλιστα, φράσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι: "Στην έκθεση αυτή καταγγέλλεται, επίσης, ότι «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δημοσίου, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας», προσθέτοντας ότι «το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή και τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως. Μάλιστα, όσες φορές ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία, αυτά δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου. Κατόπιν τούτου, θεωρείται αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής".

Την ετήσια έκθεση της Επιτροπής, υπογράφουν οι:

- Gerry O' Hanlon, πρώην Γενικός διευθυντής (Επικεφαλής) της Ιρλανδικής

Στατιστικής Υπηρεσίας, ορισθείς από τον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη

διακυβέρνηση στον Τομέα της Στατιστικής (ESGAB), Πρόεδρος της

Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής

- Δρ. Peter Hackl, πρώην Γενικός διευθυντής (Επικεφαλής) της Αυστριακής

Στατιστικής Υπηρεσίας, ορισθείς από τη Eurostat, Μέλος της Συμβουλευτικής

Επιτροπής Ορθής Πρακτικής

- Heli Jeskanen-Sundstrom, πρώην Γενική διευθύντρια (Επικεφαλής) της Φινλανδικής

Στατιστικής Υπηρεσίας, ορισθείσα από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού

Συστήματος, (ESSC), Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής

- Δρ. Βασίλειος Ζορκάδης, διευθυντής της Γραμματείας της Ελληνικής Αρχής

Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ορισθείς από την Ελληνική Αρχή

Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Μέλος της Συμβουλευτικής

Επιτροπής Ορθής Πρακτικής

- Ιωάννης Χαλικιάς, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ορισθείς από

τη Βουλή των Ελλήνων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής

Δημοφιλή