ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/01/2016 06:40 EET | Updated 27/01/2016 06:40 EET

Στην τελική ευθεία η επιλογή νέου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής νέου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς από χθες, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στα χέρια του την εισήγηση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece η επιτροπή επέλεξε μεταξύ 15 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρoν και ήδη έχει στείλει το όνομα του "εκλεκτού" στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, είχαν υποβληθεί 44 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Πρόεδρος της Επιτροπής που έκανε την αξιολόγηση και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών, ήταν ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας και μέλη τους:

  • Πέτρο Δελλαπόρτα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή στατιστικής στο University College of London (UCL).
  • Marie Bohata, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (University of Economics and Management) της Πράγας.
  • Jean-Michel Charpin, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB).
  • Jil Matheson, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC).

Θεωρείται δεδομένο ότι εισήγηση της Επιτροπής θα γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο κ. Τσακαλώτος να αιτιολογήσει την ένσταση του.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη σε περίπτωση που ο Υπουργός Οικονομικών δε συμφωνεί με την εισήγηση της Επιτροπής, μπορεί να διορίσει ως Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον υποψήφιο που επιλέγει ο ίδιος, μετά από προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή πλήρους αιτιολογίας της επιλογής του, και αφού η Επιτροπή του γνωστοποιήσει την κρίση της σχετικά με την ανταπόκριση του υποψηφίου στα κριτήρια επιλογής.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η αιτιολογία της τυχόν αποκλίνουσας από την εισήγηση της επιτροπής επιλογής του Υπουργού Οικονομικών και η σχετική επ’ αυτής κρίση της Επιτροπής 8 Εμπειρογνωμόνων δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Sponsored Post