«Διαζύγιο» με τους εντεταλμένους των δανειστών κήρυξε ο Βαρουφάκης ενώπιον του Ντάισελμπλουμ

«Διαζύγιο» με τους εντεταλμένους των δανειστών κήρυξε ο Βαρουφάκης ενώπιον του Ντάισελμπλουμ

«Το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια και η ανατροφοδοτούμενη κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δήλωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί επέκταση του προγράμματος αλλά πως πρόθεσή της είναι να συνεργαστεί με τους εταίρους και να τους πείσει πως το κοινό συμφέρον ΕΕ- Ελλάδας υπαγορεύει τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας μέσα από μια ευρεία διαβούλευση.

Η διαβούλευση αυτή άλλωστε, όπως ανέφερε, έχει ήδη ξεκινήσει αλλά όχι με την Τρόικα, που για τη κυβέρνηση είναι κάτι που έχει τελειώσει. Όπως διευκρίνισε υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να συζητάς με τα θεσμικά όργανα όπως η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, κάτι που ήδη γίνεται και άλλο πράγμα η συζήτηση με «εντεταλμένους» αυτών, οι οποίοι μάλιστα είναι προσηλωμένοι σε μια λογική προγράμματος «που εμείς έχουμε απορρίψει». Στο σημείο αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και στην κριτική που έχει ασκηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο για το «σαθρό» τρόμο με τον οποίο είναι δομημένη η επιτροπή.

Οι αναφορές αυτές του κ.Βαρουφάκη, φαίνεται πως εκνεύρισαν τον πρόεδρο του Eurogroup ο οποιός όπως φαίνεται τόσο στο βίντεο όσο και καρέ- καρέ στις φωτογραφίες, προσπάθησε να φύγει χωρίς να χαιρετήσει καν τον Υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα ο υπουργός ξεκαθάρισε πως βασικό ζητούμενο αποτελεί, η έναρξη μιας διαδικασίας συζήτησης με έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και στόχος η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας εντός της Ευρωζώνης «για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει».

Ο κ.Βαρουφάκης, όπως είπε, περιέγραψε στον κ.Ντάιλσεμπλουμ, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης δηλώνοντας πως αυτή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την προσοδοφορία της χώρας κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν χωρίς φόβο και πάθος».

Αναφέρθηκε ακόμη στις εγγυήσεις «που προσφέρει η κυβέρνηση τόσο προς τον ελληνικό λαό όσο και προς τους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» σε βάθος χρόνου.

Από την πλευρά του ο κ.Ντάισελμπλουμ, υπενθύμισε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι της εάν θα δοθεί παράταση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως θα «θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας άμεσα», τονίζοντας πως βασικοί λόγοι της επίσκεψής του είναι τόσο να ακούσει τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο και να εξηγήσει τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Όπως σημείωσε, στόχος θα πρέπει να αποτελεί μια ανεξάρτητη Ελλάδα και η ενίσχυση της ανάπτυξης όπως και να επανέλθει στις αγορές «εφόσον πιάνει τους στόχους».

Αναγνώρισε ακόμη πως ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σκληρά μέτρα αλλά παράλληλα έχει σημειωθεί και μεγάλη πρόοδος, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που και η νέα κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Κατέληξε δε, τονίζοντας πως είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, αυτή που θα καθορίσει τη θέση της προς τους εταίρους και «το πως θα κινηθούμε προς το μέλλον».

Δημοφιλή